#DARETOCARE, usuditi se starati

 
U toku je 25. izdanje Nedelje za ujedinjeni svet (1-9. maja 2021.) koju promoviše omladina Pokreta fokolara. Centralni događaj je u Briselu (Belgija). Govoriće David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta.

Anti Covid vakcina kao univerzalno opšte dobro, pristanak sporazuma UN-a o zabrani nuklearnog oružja, primena globalnih strategija za prihvat migranata, zakonitost, civilna ekonomija i integralna ekologija biće u središtu 25. izdanja Nedelje za ujedinjeni svet (1-9. maja 2021), međunarodnog događaja koji promovišu mladi iz Fokolara i emitovan u strimingu na višejezičnoj platformi www.unitedworldproject.org.

 

Centralni međunarodni događaj održaće se u Briselu (Belgija), od 7. do 9. maja, sa Međunarodnom konvencijom na kojoj će govoriti David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta.

Briga kao političko delovanje i odgovor na ekološke izazove

 

U srcu ovog izdanja je „kultura staranja“, izražena sloganom #DARETOCARE, (usuditi se starati). Ovo je kampanja podizanja svesti i delovanja u kojoj su mladi identifikovali sposobnost i hrabrost da usvoje brigu takođe kao političku paradigmu, shvaćenu kao služenje svakoj osobi i društvenoj sferi, put kojim se ide u izgradnju bolje budućnosti.

 

Prva faza kampanje imala je za cilj orijentaciju naših akcija kao građana i političkog delovanja ka „staranju“; druga, koja će započeti Nedeljom za ujedinjeni svet 2021, biće usredsređena na „staranje“ o planeti i izazove integralne ekologije.

 

Među događajima ove godine:

 

  • Srbija: 7. maj u 19.00 časova onlajn događaj: #daretocare 5 – DA LI SE HRIŠĆANI STARAMO ZA OPŠTE DOBRO?

Pristup na onlajn susret preko zoom aplikacije: https://us02web.zoom.us/j/88699803370…

Meeting ID: 886 9980 3370

Passcode: 091462

  • Srbija: 15. maj od 14.00 – 18.00 časova RUN4UNITY u Ruskom Krsturu – sportske igre za decu (uskoro više informacija)

 

  • Evropa
  • Politički pokret za jedinstvo 2. maja, povodom 25. godišnjice rođenja, predlaže onlajn događaj sa pokretanjem „Apela za novi kvalitet politike“.

 

  • Od 7. do 9. maja Međunarodna konvencija u strimingu iz Brisela (Belgija), na kojoj će građani i političari, kao na mrežnoj agori, moći da razmišljaju, razgovaraju i rade zajedno.

 

  • David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta, biće glavni junak 7. maja licem u lice sa nekim mladim ljudima na temu mira, politike, dobrodošlice migrantima i ekologije.

 

U događajima Nedelje za ujedinjeni svet učestvovaće: ekonomisti Jeffrei Sachs, Sir Partha Dasgupta i Luigino Bruni; Simone Borg, profesorka zaštite životne sredine i prava resursa na Univerzitetu na Malti; Lorna Gold, profesorka životne sredine, održivosti i socijalne pravde, na Nacionalnom univerzitetu Irske Mainooth (Irska); Catherine Belzung, profesor neuronauke na Univerzitetu Tour (Francuska); Paskuale Ferrara, ambasador i diplomata; Sudac Giuseppe Gatti iz Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i borbe protiv terorizma; Margaret Karam i Jesus Moran, predsednica i kopredsednik Pokreta fokolara; don Luigi Ciotti, osnivač Libere.

 

Nedelja za ujedinjeni svet je međunarodni događaj koji promovišu mladi Fokolara, a koji od 1996. uključuje mlade i odrasle, institucije i udruženja sa ciljem podizanja svesti svetskog javnog mnjenja o pitanjima mira, bratstva i promociju konkretnih akcija i opredeljenja.

(C.P. i R.Z.)

 

Rules(500)