Predsednik Italije u poseti Fokolarima: “Izgraditi zajednicu”

 
Predsednik Republike Italije, Serđo Matarela (Sergio Mattarella), 2. maja 2021. bio je u privatnoj poseti Međunarodnom centru Pokreta fokolara u Roka di Papa (Rocca di Papa, Rim).

„Oduševljen sam što sam ovde, hvala vam na dobrodošlici. Doprinos koji Pokret fokolara daje našoj zemlji van crkvene dimenzije doprinos je težnji ka solidarnosti, težnji da se ponovo okupimo“.

Ovim rečima se predsednik Republike Italije, Serđo Matarela, zahvalio Margaret Karam, predsednici Pokreta fokolara, na prijateljskom pozivu da poseti Međunarodni centar Pokreta fokolara u Roka di Papa.

„Koncept ‘fokolara’, da se formira porodica – nastavio je predsednik u svom pozdravu prisutnima – sadrži stalni, opšti poziv na suštinu zajednice, da shvatimo da smo svi potrebni jedni drugima i da se samo u zajedništvu ostvaruje pozitivan i prihvatljiv uslov napretka. Ovaj doprinos našoj zemlji je posebno važan“.

Pored predsednice Pokreta fokolara, dočekali su ga kopredsednik Hesus Moran, Marija Voče, bivša predsednica Pokreta, Generalno veće koji predstavlja Pokret u svetu i rođaci časnog Đordanija.

Ovom posetom predsednik je želeo da oda priznanje i pokloni se sećanju na Kjaru Lubik i Iđina Đordanija koji su sahranjeni u kapeli Centra.

Srećna okolnost ove posete grobnici časnom Đordaniju – konstituаntu, ocu Republike – je da je danas, 2. maja 2021. godine, 25. godišnjica od rođenja Političkog pokreta za jedinstvo. Osnovala ga je Kjara Lubik „kako bi – po rečima osnivačice Pokreta fokolara – bratstvo postalo politička kategorija“. Čak se i Sveti otac papa Franja u današnjem Angelusu setio ove godišnjice, izrazivši svoje želje za „dobrim radom u službi dobre politike“ članovima Političkog pokreta za jedinstvo.

 

Po dolasku, predsednik Matarela je želeo da vidi bronzanu skulpturu časnog Đordanija, delo umetnika Petera Kostnera, postavljenu 18. aprila, povodom 41. godišnjice njegove smrti.

 

U svom pozdravu, Margaret Karam mu je obećala da će Pokret fokolara nastaviti jačanje inicijative solidarnosti, „šireći je na mnoštvo ljudi koje je zdravstvena kriza učinila krhkima. Svet – nastavila je  – poziva, posebno u ova vremena, za većom saradnjom i da ideal jedinstva Pokreta fokolara može i mora dati svoj doprinos svemu ovome“.

Potom, podsećajući se na oporuku Kjare Lubik onima koji prijanjaju duhovnosti jedinstva, „budite porodica“, Margaret je zaključila poželevši da „se sprovede program koji je, na poslednjoj Generalnoj skupštini, Pokreta fokolara dao sebi kao zadatak u ovo vreme: „zagrli svet, slušajući vapaj čovečanstva, svemira i novih generacija“.

„Pandemija ne prestaje da odnosi ljudske žrtve, mir se bori da se uspostavi u međunarodnim odnosima,” rekao je kopredsednik Pokreta fokolara, Moran, u svojoj homiliji na svetoj misi. „Potrebna je intenzivnija, usrdnija molitva, ali da bi se to desilo, neophodno je da hrišćani odluče da ostanu u Hristu, u njegovoj ljubavi, sprovodeći u delo zapovest uzajamne ljubavi“.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Matarela je još rekao: „Na početku mi je ljubazno pokazana kapela sa divnim mozaikom iza oltara i sa grobovima Kjare Lubik i Iđina Đordanija za koje sam imao sreću da ih upoznam preko don Forezija kada sam bio još dečak: izvanredne ličnosti”.

Predsednik je, takođe, govorio o Đordaniju u predgovoru nedavno objavljene biografije „Iđino Đordani nenaoružani heroj“ (autor Alberto Lo Presti, Citta Nuova Ed.) nazivajući ga „svedokom hrišćanskog života koji može biti nadahnuće“.

Stefanija Tanesini

Rules(500)