Run4unity – Velike ciljeve možemo ostvariti samo zajedno

 
U organizaciji Pokreta fokolara i Karitasa iz Ruskog Krstura u subotu 15. maja 2021. u svetilištu Vodica, nedaleko od Krstura, održana je trka "Run4unity".

Događaj već se 25 godina održava u mnogim zemljama sveta sa ciljem da deca ovim gestom pridonose miru u svetu i jedinstvu među narodima. Ove godine za mir se „trčalo” pod sloganom Dare to care, što znači usudi se biti brižan.

Domaćin, protojerej stavrofor, paroh Mihajlo Malacko u svom uvodnom pozdravu naglasio je između ostalog kako mnogi vežbaju i bave se sportom da bi „ubijali” dok se ovde vežba da bi se gradili mir i zajedništvo.

Voditelji programa pozdravili su sve pristigle iz različitih mesta Vojvodine: Subotice, Sente, Kanjiže, Bečeja, Šida, Kucure, Ruskog Krstura i Beograda. Više od 150 dece se na trenutak zaustavilo u molitvi Time out, kako bi molili za mir u svetu, a pre svega za što brže pomirenje između sukobljenih strana Palestine i Izraela.

Jedan od učesnika je pre samog takmičenja bacio „kocku mira” koju deca koriste u sportu za „fer-plej” i koja je pala na mesto rečenice koja glasi: Velike ciljeve možemo ostvariti samo zajedno. Zatim su se podelili u deset grupa i najpre istrčali kros da bi zatim krenuli sa sportskim igrama.

Na kraju je usledila podela nagrada za prva tri mesta u krosu, kao i za najbolju ekipu u sportskim igrama.

Jedan od organizatora iz Ruskog Krstura rekao je kako je mišljenja da mir u svetu ne grade samo veliki poglavari već da to može činiti svako od nas. Treba da napravimo mir u našim srcima, posle u našim porodicama, sa našim prijateljima, komšijama, nastavnicima, trenerima… Još je rekao kako jednog dana može i neko od ove dece, da odlučuje o miru, kada budu zrele osobe, „a dotle budimo mali graditelji mira: veseli, mudri, pozitivni, verni Bogu koji je Ljubav. Ako uspemo u tome bićemo srećni, jedinstveni i korisni u društvu”.

Neko drugi je pak rekao, kako je mišljenja da su ovakva veća okupljanja itekako korisna za decu jer vide primer drugih i ne osećaju se sami. „Pojedinci teško prihvataju takve ideje i inicijative poput ove danas“, kazao je.

Ceo događaj je pratila i RTV Novi Sad i dan kasnije emitovala kratku reportažu.

R.Z.

Rules(500)