Ukrajina: nastavljamo da molimo za dar mira

 
Svedočanstvo zajednica Fokolara, prisutnih u raznim gradovima zemlje, i poziv da im se pridružite i na planetarnoj molitvi za mir svakog četvrtka u 19.30 (po italijanskom vremenu).

„U ovom dramatičnom trenutku podržava nas vera i ljubav koju dobijamo iz celog sveta kroz poruke, telefonske pozive i molitve. Želimo da se zahvalimo svima. Oni nam daju snagu i povećavaju nadu da će nam Bog dati dar, čudo mira”. Ovim rečima Donatella Rafanelli, italijanska fokolarina, učiteljica, koja živi u kijevskom fokolaru, govori kako zajednice fokolara u Ukrajini žive ove dramatične sate.

„Poslednjih nedelja, uz rastuću napetost – nastavlja – osećali smo da živimo zaista poseban trenutak u našem životu, čak i ako je svakodnevni život tekao kao i uvek. U razgovoru sa ljudima oko nas shvatamo koliko je mesecima bilo straha, brige, tuge i razočaranja. Još dramatičnije sada sa pogoršanjem situacije u poslednjih nekoliko sati“.

„Ni mi, kao zajednica Pokreta, svakako nismo imuni na sve ovo – nastavlja. Pitali smo se i nastavljamo da se pitamo šta da radimo u ovoj situaciji. Zajedno živimo i ovaj bolan trenutak. Svesni smo da ne možemo da radimo vanredne ili posebne stvari, ali možemo da slušamo one oko nas koji dele strahove i brige i da pokušamo da razumemo, trenutak po trenutak, šta je najbolje učiniti.

Papa Franja pozvao je juče sve, vernike i nevernike, da se pridruže horskoj molitvi za mir tako što će živeti, posebno na 2. mart, početak Velikog posta, dan molitve i posta za mir. Zajedno sa njim, drugi poglavari različitih hrišćanskih crkava pozivaju ljude da se mole kako bi izmolili dar mira.

U Pokretu fokolara širom sveta, time-out se nastavlja svakog dana (u 12:00 u svakoj vremenskoj zoni), trenutak tišine i molitva za mir u svakom delu zemlje.

„Ovde u Ukrajini svakog četvrtka već godinu dana – kaže Rafanelli – u 19:30 (po italijanskom vremenu) organizujemo trenutak molitve za mir, na italijanskom i ukrajinskom jeziku, na ovom linku: https://ioutu.be / OVRi4sutia. Pozivamo sve da nam se pridruže i za ovaj trenutak, u koji se u poslednje vreme pridružilo mnogo ljudi iz raznih zemalja sveta kojima je mir u srcu”.

Fokolar u Ukrajini otvoren je u Kijevu u maju 2019. godine, ali neke zajednice Pokreta fokolara bile su već odavno prisutne u zemlji. Harizma jedinstva je u zemlji bila poznata zahvaljujući mnogim članovima Pokreta iz susednih država koji su na putovanjima i u kontaktima širili ovu duhovnost u raznim gradovima. Danas su članovi Fokolara različitog uzrasta i zanimanja prisutni u Mukačevu, Užgorodu, Storožniži, Lavovu, Kijevu i okolini.

Rules(500)