Budimo mi ta promena koju želimo da vidimo u svetu

 
Takođe u Ukrajini su se nadali sve do poslednjeg trenutka učestovanju na „Hombre Mundoˮ izdanju 2022 godine, međunarodnom projektu „Deca za jedinstvoˮ koji teži ka sveobuhvatnom bratstvu. Ali su se zatim događaji u zemlji ubrzali. Ipak, kao nikada do sada, od 25. do 27. februara, „Hombre Mundoˮ je sa svojim lokalnim zajednicama iskusio bogastvo ali i ovozemaljske tegobe: rat, glad, ekologiju, gostoljubivost...

U Totovom Selu nas je bilo tridesetak iz različitih gradova Srbije, povezani putem interneta u različitom vremenu sa prijateljima iz celog sveta. Međusobno upoznavanje Srbije i Pakistana tokom razgovora preko „Zoomˮ platforme se odvijalo s radošću, kroz igre, plesove, predstavljanje jela, predmeta, karakterističnih alata sopstvenih kultura. A takođe i prepričavanjem radnji koje su preduzete za brigu o drugima i stvorenom, postajući tako, kao što su ukazivali natpisi na različitim jezicima (srpskom, rusinskom, mađarskom, urdu i engleskom): prijatelji zauvek.

Radionice, fokusirane na brigu o životnoj sredini (reciklaža, prehrana, sakupljanje otpada), su usmerile pažnju na odgovornost i ophođenje. Voćna salata, pripremljena tokom prehrambene radionice, u kojoj smo zatim svi zajedno uživali, istakla je sledeću poruku: „briga o životnoj sredini kako bi mogli podeliti radost životaˮ.

Margaret Karam, predsednica Pokreta fokolara, je u svom uvodnom govoru preko internet mreža poručila učesnicima širom sveta koji su prisustvovali projektu „Hombre Mundoˮ: „Neophodna je hrabrost i radost napuštanja udobnog i mirnog života da bismo mogli da se brinemo o drugima i stvorenomˮ, i dodala: „Priznajem vam da sam se često kao i vi osećala nemoćnom pred ovozemaljskim zlom. U ovim trenucima mi pomaže pogled prema Nebu, poveravajući se Njegovoj izdašoj ljubaviˮ.

I tako, u 12 sati, ujedinjeni u molitvi kada se održava „Time outˮ, ove reči odjeknuše u kapeli u Totovom Selu: „Molimo te da donoseš mir nama i celom svetu. Molimo te za takav mir, koji ne smiruje samo ratove i svađe, nego za mir koji nam daje dobrobit, napredak i kulturu iz Tvoje milosti, i koji doprinosi razvijanju Tvog Kraljevstva. Amenˮ. Sveće postavljene jedna za drugom ispred oltara bile su znak te nade.

Fotogalerija

Rules(500)