Margaret Karram: neka se vatra rata ugasi, a pobedi dijalog „u potrazi za putevima miraˮ

 
Snažan odjek izazvale su reči pape Franje: „Molitva za univerzalni mirˮ izrečene od strane predsednice Pokreta Fokolara u Asiziju kod grobnice Svetog Franje.

„Molimo te s verom koja razmešta planine, da se ‘ugasi vatra’ rata i pobedi dijalog ‘u potrazi za putevima mira’ između Rusije i Ukrajine. Molimo za blagodat da se zaustavi svaki sukob koji se trenutno odvija, naročito oni najzaboravljenijiˮ.

Ovaj iskreni vapaj se nalazi u srcu „molitve za univerzalni mirˮ koju je jutros izrekla predsednica Fokolara Margaret Karram u Asiziju. U kripti Svetog Franje, u blizini donjeg dela bazilike, sa Margaret je bio i Generalni savet Pokreta, okupljeni u „gradu miraˮ na nekoliko dana povodom duhovnih vežbi.

„Nalazimo se ovde kao predstavnici svih članova Pokreta: hrišćana različitih crkava, vernika raznih veroispovesti, i kao predstavnici ljudi koji se prepoznaju kao braća i sestre u jedinstvenoj čovečanskoj porodici. Zavapimo pred očajem naroda koji u ovom trenutku pati zbog nasilja, sukoba i ratovaˮ, nastavila je Margaret Karram.

„Podari nam milost da primimo jedni druge, da oprostimo jedni drugima i da živimo kao jedna ljudska porodica. Daj nam ljubav prema tuđoj domovini kao prema našoj. Bože milosti, sloge, učini nas ‘oruđem Tvoga miraʼˮ.

Nedelju dana nakon posvećenja, papa Franja će 25. marta 2022. godine Rusiju i Ukrajinu posvetiti Bezgrešnom srcu Marijinom, ova molba je deo jednoglasne molitve za mir koja se širi svetom i spaja veliku mrežu solidarnosti u kojoj učestvuju i članovi Pokreta. Zajednice Fokolara su prisutne u preko 180 zemalja, dakle i na mnogim mestima gde još uvek traju sukobi i ratovi.

Rules(500)