Trčite za jedinstvo

 
U nedelju 8. maja, u organizaciji Pokreta fokolara, održeno je druženje, tačnije štafetna trka pod nazivom - RUN4UNITY, što u prevodu znači – Trčite za jedinstvo.

Ovaj događaj, kao i sama trka, imao je za cilj da deci – tačnije učesnicima – približi značaj zajedništva kroz razne aktivnosti i igre od kojih su neke bile i ekološkog karaktera. Iz tog razloga u Srbiji trka Run4Unity 2022 želela da bude ekološki znak kroz ploging, aktivnost koja podrazumeva kombinaciju džoginga i sakupljanja otpada tokom trčanja ili hodanja.

Cilj je bio jednostavan kao I sam naziv ovog događaja a to je da upravo svi učesnici barem na jedan dan dožive mir i jedinstvo ljudske porodice. Od 11 do 12 časova, učesnici, u različitim vremenskim zonama, zajedno su trčali do poznatih znamenitosti u različitim delovima planete kako bi na simbolički način proširili dugu mira širom sveta. Izabrano mesto u Srbiji je bilo na Fruškoj Gori, a učesnici su imali zadatak da uz različite radionice – stanice, podeljeni u grupe, prepešače – pretrče čak 3 kilometara od manastira Velika Remeta do manastira Krušedol. Samim tim ovim događajem obuhvaćena je i kulturna baština Srbije u sklopu poseta ova dva poznata manastira.

Događaj je deo projekta „Head,hands,Heart”, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije, a promoviše međunarodno udruženje New Humanity zajedno sa mrežom od 9 partnerskih subjekata (škola i udruženja) prisutnih u Italiji, Srbiji, Bosni, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Rules(500)