Bez uznemiravanja i bez osudjivanja

 
Head Heart Hands“ je projekat integralnog mirovnog obrazovanja za nove generacije na Zapadnom Balkanu – koje finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije i uz saradnju 9 partnera u Italiji, Srbiji ključujući i Kosovo, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

U periodu od 17. do 20. avgusta realizovana je druga faza programa „No Blame Approach”„Pristup bez osudjivanja” u Beogradu. Radionicu gde su uključeni tinejdžeri iz Beograda, Bečeja i Sarajeva organizuje Pokret Fokolara, partner projekta „Head Heart Hands“ u Srbiji.

Posle prve faze u junu mesecu, gde je realizovan seminar za nastavnike iz 10 škola u Srbiji, druga faza podrazumeva realizaciju aktivnosti za učenike. U stvari, sve aktivnosti se ostvaruju kao radionice gde tinejdžeri svojim vršnjacima, pomažu da se suoče sa fenomenom nasilja. Maltretiranje, uznemiravanje, odnosno sistematska prevara, sa uvredama i zlostavljanjem koje deca vrše nad svojim vršnjacima, raširen je fenomen među adolescentima, kako lično tako i putem interneta.  Pronalaženje izlaza iz takvih događaja uključuje mlade nasilnike, one koji su njihove žrtve i grupe prijatelja koji često prisustvuju u strahu ili saučesništvo.

Šta da radimo u takvim situacijama? Radionica „Pristup bez osudjivanja” fokusira se na osnaživanje mladih: da sami, pravilno obučeni,  pomognu svojim vršnjacima da se izvuku iz nasilja. Svaka epizoda maltretiranja proizilazi iz određenog sukoba, i važno je da se razume njegovo poreklo, a davanje alata da razumeju sukobe i rešavaju ih uz pomoć vršnjaka jeste najbolji način da se taj fenomen razreši.

Srce projekta je stvaranje u svakoj školi grupe učenika, „Grupe za vršnjačku medijaciju“, u kojoj deca stiču veštine za upravljanje i rešavanje konflikata. Deca, obučena kroz časove i igre uloga, postaju sposobna ne samo za rešavanje, već i za sprečavanje sukoba.

Fotogalerija

Rules(500)