Izađi iz sebe i otvori svoje srce

 
U Mužlji, pitomom selu kraj Zrenjanina, od 13. do 16. jula, održao se ove godine Marijapoli – Summer camp, čija je tema ove godine bila konkretan odnos sa Bogom, bilo preko molitve i osobnog duhovnog života ili građenja jedinstva sa bližnjima. Program je realizovan Pokret fokolara u Srbiji.

„Evo velike privlačnosti modernog vremena: proniknuti u najdublju kontemplaciju, a ipak ostati sa svima, čovjek uz čovjeka.“- Kjara Lubik

Kroz tih par dana mogli smo zaista da uronimo u dubinu kontemplacije kroz svete Mise, Euharistiju, zajedničku molitvu kojom bi posvetili svoj dan Bogu, ali i suživotu sa svima oko nas kroz predavanja, iskustva, služenju, igre, smeh…

Premda je glavna tema bila posvećena produbljivanju odnosa sa Bogom, kroz svaki dan ta tema se produbljivala na nove etape, te su predavanja prvog dana bila posvećena molitvi kao ličnom odnosu sa Bogom; potom predivnim primerima molitvenih obrazaca pravoslavne i katoličke crkve koje u njima poput dva plućna krila jednog organa dišu u jedinstvu; te i veoma aktuelnom temom današnjice- kako živeti kao hrišćanin u savremenom svetu. Predavači, vlč. László Gyuris, vlč. László Posá, Sergej Yansek i mnogi koji su govorili svoja iskustva i vodili program, još više su dopunili teme predavanja, dajući nadu i primer svima nama da ipak nije nemoguće živeti ljubav u svojoj svakodnevnici.

Dok su odrasli imali svoj program,  deca i tinejdžeri su kroz pripremljene igre i aktivnosti na svoj način mogli da istražuju teme prijateljstva i odnosa prema drugima.

Videti sva ta lica svih starosnih dobi, različitih zanimanja, nacionalnosti, porekla, jezika i kulture nasmejana , ozarena međusobnom ljubavlju i zajedništvom, bila je slika Neba na zemlji, komadić ujedinjenog sveta nad kojim bdije Nebeska Majka.  Sve te razlike su se prosto izbrisale pred veličinom Ljubavi koja je tih dana bila poput vazduha, svuda prisutna, neophodna za život.

Ove godine susret je blagoslovilo i prisustvo 3 učesnika iz Rusije, koji su svojim iskustvima darovali veliku milost da vidimo kako je moguće živeti zajedništvo sa svojim bližnjima i u najtežim situacijama. Ovo svedočenje je potvrđeno i prilikom internet konekcije sa osobom iz zajednice Fokolare u Ukrajini. Upravo su ovi minuti zajedništva prenosili ljubav koja prevazilazi sve granice.

U toku slobodnog vremena, produbljujući odnose, uživajući u međusobnom darovanju iskustava, anegdota i osmeha, ali i rekreacije, koja je ove godine bila u vidu maskenbala koji  su ,kako i deca, tako i stariji dočekali i sa oduševljenjem spremali svoje kostime. Deo programa obuhvatio  je  i posetu Zrenjaninu i tamošnjoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi, potom katedrali u kojoj je služena sveta Misa, sve završeno slobodnim vremenom za igru, razgovore…

Svaki proživljeni trenutak bio je mogućnost da se voli delima, izađe iz sebe i srce otvori ka bližnjemu, i svaki taj trenutak jedinstva darovan je za jedinstvo sveta. Susret se završio kako je i počeo, uz molitvu, smeh, zajedništvo, ali i radošću koju su svi prisutni poneli svojim porodicama, zajednicama i gradovima, gradeći ujedinjeni svet u mestima gde živimo.

 

Anna Šebešćan

 

Rules(500)