“On je sve nas pozvao na početku našeg života,,

 
Samuel Varga nam priča o svom iskustvu na 37. Svetskom danu mladih koji se održao od 2. do 6. augusta u Portugalu.

 

 

Šta si očekivao od ovog 37. svetskog dana mladih?

Najviše sam očekivao da svet vidi jednu poruku, da vidi da je omladina Crkve živa i da je aktivna. To su mladi ljudi koji su u ovih nekoliko dana zaista doživeli radost Isusa među nama. Prisutni su mogli da se uvere koliko radosti i želje da deluju imaju mladi katolici!

 

Kakvi su prvi tvoji utisci nakon otvaranja Svetskog dana mladih?

„Niste ovde slučajno. Gospod vas je pozvao, ne samo ovih dana, već na početku vašeg života. On je sve nas pozvao na početku našeg života”.

Ove reči Pape Franje su mi privukle pažnju. Nismo slučajno došli, svi smo bili pozvani da budemo tu, ovo nije festival, ni jednostavno druženje prijatelja ili putovanje, ovo je naša misija. Naša misija je da širimo ono što smo ovde čuli i, što je još važnije, da živimo to!

 

U subotu uveče održano je bdenje sa Papom: šta te je dotaklo?

„Da li verujete da je čoveku koji padne u životu, koji je pogrešio, koji je napravio ozbiljne greške, kraj? Ne! Šta treba učiniti u ovoj situaciji? Ustati!” – iz govora Papa Franje u subotu uveče.

Ove reči pokazuju da se Sveti Otac nama mladima obratio, ako možemo iskoristiti savremeni izraz, motivacionim govorom. To su reči koje ohrabruju i usađuju duh volje za životom koji vraća boju  monotoniji sive svakodnevice: menja omladinu čineći je sposobnom da poželi da deluje.

 

Kako će ti ovi dani pomoći u svakodnevnim izazovima?

Odnos sa ljudima, Papa Franjom, drugim predavačima i razgovori sa bliskim prijateljima ispunjavaju srca mladih. I ja osećam upravo to. Želja da volim i prepoznam Isusa Napuštenog u drugima dobila je više prostora u mom srcu. Jednostavno, ovi dani su mi dali energiju koja sve može da prevaziđe, dali su mi snagu sposobnu za bezuslovnu ljubav.

 

(Grupa iz Srbije u Sintri, gradu blizu Lisabona gde smo boravili)

Rules(500)