Novo svetlo za Crkvu

 
Tako se izrazio papa Franjo u svojoj poruci povodom otvaranja od strane Katoličke Crkvi postupka za proglašenje blaženom i svetom osnivača Pokreta fokolara, sada službenice Božje

Katedrala gradića Frascatija (područje Rima) bila je prepuna, uprkos tome što je 27. januara bio radni dan, dan sećanja na žrtve Holokausta, kada svet pamti ovu i sve ostale tragedije koje i danas krvlju boje svet. Marija Voče se nada priznavanju “uzora” Kjare Lubik kako bi “čovečanstvo i istorija mogli da upoznaju nova dostignuća mira”. Da, jer “njene oči i srce bili su ispunjeni sveopštom ljubavlju, sposobnom da prihvati sve ljude bez razlike, odlučnom u ostvarivanju Isusove poruke: ‘Da svi budu jedno’.“
U svojoj poruci papa Franjo je pozvao da se “Božjem narodu predstavi život i delo osobe koja je, prihvatajući poziv Gospodnji, upalila u Crkvi novo svetlo na putu ka jedinstvu“. Marija Voče, u ime naroda Fokolara osigurala je „zalaganje u širenju tog novog svetla što ga je Papa spomenuo”, govoreći o Kjarinom liku.
Direktni internetski prenos omogućio je praćenje događaja, uz simultani prevod na engleski, francuski, portugalski i španski.

Zadatak koji nas očekuje nije lagan”, rekao je biskup Frascatija, mons. Rafaelo Martineli, “ali to je služenje koje dugujemo Crkvi, kako bismo ponudili svedočanstvo vere, nade i ljubavi kroz delo i život jedne od njenih kćeri.”


Prisustvovalo je mnogo ličnosti međunarodnog značaja, među njima kardinali Tarčizio Bertone, Enio Antoneli, Joao Braz de Aviz i Miloslav Vlk; biskupi Karlos Tisera iz Argentine i Brendan Leahy iz Irske; ekumenske ličnosti: arhimandrit Simeon Catsinas iz pravoslavne crkve u Rimu predstavljao je Carigradski patrijarhat, a otac Gabrijel, sveštenik Rumunske pravoslavne crkve u Roka di Papa, bio je izaslanik rumunskog pravoslavnog episkopa za Italiju, gospodina Siluana.
Bili su prisutni prijatelji Kjare Lubik – osnivači i predstavnici drugih pokreta. Nisu nedostajali ni muslimani. Prisutan je bio direktor Instituta Tevere Cenap, gospodin Mustafe Aydina, iz Turske, svedočeći želju za dijalogom koji se nastavlja u ovom tako kritičnom trenutku. Dr. Mizumo iz Japana predstavljao je budistički pokret Riso Kosei-Kai. S lentom preko grudi isticali su se gradonačelnici susednih gradova, izaslanici Kjarinog rodnog grada Trenta, kao i deo rodbine nove službenice Božje.

Kjara govori o življenju Jevanđelja i vernosti Bogu”, rekao je Žoa, mladi Brazilac, dodavši: “Mislim da ne možemo da budemo verni, ako ne ciljamo na svetost, to je ono što Bog želi.” A Frančeska, 13 godina: “Dopala mi se Kjarina velika vera. Moglo bi izgledati da je to teško preneti deci, no ona nam ju je prenela izvanrednom jednostavnošću “.

Svečanost. Postupak beatifikacije prema kanonu Katoličke Crkvi otvara se nizom pravnih procedura, no biskup Frascatija je istakao: “Želimo da ih pretvorimo u meditaciju.” Zato je obred počeo večernjom molitvom. U svečanoj atmosferi ustanovljen je crkveni sud, zatim je pročitan zahtev koji je Pokret fokolara uputio na otvaranje postupka u decembru 2013.godine. Šest godina od smrti Kjare Lubik – kaže se u dokumentu – “konstantno i stabilno raste i sve se više širi među vernicima u celom svetu uverenje o čistoti integriteta života Sluškinje Božje, o posedovanju vrlina do herojske visine, kao i blagodati i darovi Božji dobijeni njenim molitvenim zauzimanjem.“ Zatim je pročitan ‘Nihil obstat’ (u prevodu „Ne postoji nikakva prepreka“) Kongregacije za kauze svetaca i ustanovljen sud.
Biskupski delegat mons. Angelo Amati vodiće biskupsku fazu postupka, uz pomoć vlč. Emmanuela Faweh Kazaha iz Nigerije kao pobornik pravde i beležnika Patricije Sabatini, koja je proteklih meseci već radila na prikupljanju izjava pedeset svedoka, da ne bi se izgubila dragocena svedočanstva onih koji su “od prvih trenutaka omogućili lepotu zajedničkog puta, u jedinstvu, na putu prema jedinom cilju”, tim je rečima Marija Voče podsetila na prve Kjarine sledbenike, od kojih su neki učestvovali na svečanosti.

Zapis ceremonije na sajtuhttp://live.focolare.org/reply.asp

Video sažetak događaja sa titlovima na hrvatskom pogledajte ovde

Rules(500)