Cilj – svet bez gladi

 
Devojčice Pokreta fokolara u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za prehranu i poljoprivredu u Rimu

Deca Pokreta fokolara, 630 devojčica od 9 do 14 godina iz 17 zemalja Evrope, grupa iz Brazila, predstavnice Koreje i Bliskog Istoka okupile su se u Kastel Gandolfu od 20 do 24. juna.

Istovremeno je 400 dečaka iz Evrope (8 iz Srbije) i Egipta učestvovalo na kongresu u Lopijanu. Naziv kongresa u Kastel Gandolfu je bio “Duh Sveti i prvi hrišćani”, a jedna od glavnih tema oba susreta bila je kako do 2030. godine stvoriti svet bez gladi. Devojčice su u sklopu kongresa posetile sedište Organizacije Ujedinjenih nacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu kako bi raspravljale o cilju – svet bez gladi, dok su dečaci nastojali razumeti kako taj cilj ostvariti u svakodnevnom životu, otkrivajući vrednosti kao što su hrabrost, oprost, služenje, napor, duhovnost, strpljivost, odgovornost, vernost, prepoznavanje sposobnosti drugih.

Današnja deca i mladi mogu postati prvi naraštaj koji će uspeti da iskoreni glad u svetu. To piše u programu koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja, a odobrile su ih države članice Ujedinjenih nacija svojom obavezom da ih implementiraju u roku od 15 godina (od 2015. do 2030.) U središtu programa je drugi cilj po redu “svet bez gladi”. A da bi mogla postići te ciljeve, organizacija FAO primila je 22. juna u sedištu u Rimu 630 mladih devojaka iz Pokreta fokolara. Događaj su putem Interneta pratili mnogi njihovi vršnjaci na svim kontinentima.

Bio je to po prvi put da su mladi Pokreta fokolara prešli prag organizacije FAO. Njihov dolazak pratilo je veliko uzbuđenje, ne samo devojčica koje su zauzele mesto u prestižnoj plenarnoj sali, nego i delatnika FAO-a.

Marčela Vilareal, direktorka FAO-a za Odeljenje za partnerstvo i saradnju Jug-Jug, komentarisala je: “Stvarno se radujem kada vidim ovu salu ispunjenu mladim devojkama. Radim ovde više od 20 godina i puno puta sam govorila u ovoj plenarnoj sali, ali nikada nije bila tako lepa i tako puna mladih devojaka. Hvala za ovo vaše zalaganje da se realizuje cilj ‘svet bez gladi’”.

Danas ima 800 miliona gladnih ljudi na svetu. U poslednjih 10 godina ova brojka se smanjila, ali prošle godine se opet povećala zbog ratova i klimatskih promena. “Za nas ovde u FAO-u to je najveća sablazan koja postoji, potvrdila je direktorka i nastavila: “Mi se  svakog dana borimo kako bi te osobe imale potrebnu hranu ali i lep i dobar život, da deca mogu da žive ispunjen život. Ubeđeni smo da našim radom možemo stići do sveta bez gladi.”

U septembru 2015. godine Ujedinjene nacije su potpisale program održivog razvoja koji obuhvata 17 ciljeva, koja bi trebalo postići do 2030. godine.

“Nikada ranije svetski lideri nisu obećali da se obavezuju zajedno u tako širokom i sveopštem programu”, potvrdila je Sabina Zakaro iz kancelarije FAO-a za institucionalnu komunikaciju i dodala: “Da bismo nadvladali glad u svetu (cilj br. 2), trebamo nadvladati siromaštvo (cilj br. 1). No da bismo u tome uspeli, svi moramo živeti na održiv način (cilj 12), pokušavajući da konkretno rešimo borbu protiv klimatskih promena (cilj br. 13).

Prve građanke sveta bez gladi

Mladi Pokreta fokolara prošireni po čitavom svetu mogu da ostvare snažan lični i svakodnevni doprinos za postizanje cilja do 2030. godine. Ove godine 16. oktobra FAO obeležava 73 godine postojanja i biće prigoda da se opet o tome govori.

“Mi ćemo ovaj rođendan da iskoristimo kako bismo promovisali teme o kojima će se pisati u novinama, govoriti na TV, u školama i na ulicama”, rekla je Klara Velez, šef kancelarije FAO za širenje i promovisanje aktivnosti. “Svake godine govorimo o jednoj temi (imigraciji, klimatskim promenama itd.), a ove ćemo godine govoriti o svetu bez gladi. Prelepo je što ste danas ovde. Ovde će sledećeg 16. oktobra na vašem mestu sedeti predstavnici svih zemalja. Imaće knjigu koju ste vi dobili danas, u kojoj se objašnjava kako u mnogim svakodnevnim radnjama možemo da učinimo nešto u borbi protiv gladi. Na poslednjoj stranici knjige nalazi se jedan pasoš. Danas ćete postati prve građanke sveta bez gladi, s pravima i dužnostima koje treba da poštujete.

No, koje su dužnosti građana sveta bez gladi?

Trećina hrane u svetu se rasipa i baca u smeće. Sigurna sam da vi ne želite da budete deo ovog skandala”, rekla je Laura Hernandes iz kancelarije FAO za širenje i promovisanje aktivnosti. “Postoje stvari koje možete učiniti kod kuće. Na primer kada imate previše hrane možete je zamrznuti ili jesti sledećeg dana. Ili kad vam u restoranu ostane hrane, možete je poneti kući. Zatim, proveravajte etikete na hrani i ne dajte da vas prevare. Indikacija ‘ističe’ označava da hrana više nije dobra. Druga važna stvar je voda, dragocena stvar i ne bi trebalo da se troši van potrebe. Isto tako, kada peremo zube, zatvorimo slavinu. Ili podsetimo mamu i tatu da koriste mašinu za pranje sudova tek kada se napuni ili mašinu za sušenje samo kada je to stvarno potrebno.”

Obavezujuća karta devojčica

Na kraju su reč dobile devojčice, a predstavljale su ih Elena i Agneze: “Veoma smo počastvovane i srećne što smo ovde. Sigurne smo da ćemo od sada raditi sa mnogo više entuzijazma za ovaj cilj. Već se osećamo kao deo generacije sveta bez gladi. To je sjajan san zamisliti da, zahvaljujući našem doprinosu za nekoliko godina, više neće biti gladi u svetu. Veoma smo srećni što sarađujemo sa organizacijom FAO jer smo jedino udruživanjem snage mogli da postignemo tako visok cilj kao što je svet bez gladi do 2030.”

Na kraju su devojčice predale FAO-u svoju obavezujuću karticu. Usledio je simbolički gest pasoša: devojčice su napisale svoje obaveze na ovom malom dokumentu i potpisale. Postale su prve građanke sveta bez gladi.

Rules(500)