De erfenis van Fontem leeft verder in het Rainbow-college

 

Veertig jaar geleden was Marc Simoen gedurende twee jaar leraar in het Seat-of-Wisdom-college (Zetel van Wijsheid) in Fontem, Kameroen. Hij leefde daar in het Focolarestadje dat redelijk afgelegen was, samen met de studenten uit het Bangwa-volk en met een internationaal gezelschap van mensen die verbonden zijn met de Focolarebeweging. In augustus 2023 kwamen Charles en Morene Morfaw uit Kameroen Marc en zijn vrouw Rita bezoeken en nodigden hen uit. Op 1 december 2023 vertrokken Marc en Rita voor drie weken verblijf bij hun vrienden. Voor Marc een weerzien met zijn geliefde Afrika, voor Rita een eerste kennismaking.

(Uittreksels uit een artikel in Nieuwe Stad België 2024-2)

Rita: Charles is een oud-leerling van Marc. Hij bezocht ons al een paar keer wanneer hij op doorreis was naar zijn vrienden in Duitsland. Daar hebben hij en zijn vrouw Morene twaalf jaar gestudeerd en gewerkt. Ze zijn alle twee afgestudeerd als pedagoog. In Bonn kregen ze ook hun  vier kinderen en Charles heeft in die periode zijn vader opgevolgd als ‘Chief’, onderkoning van zijn stam. Een bijkomende verantwoordelijkheid.

Charles en Morene voelden zich allebei geroepen als ‘vrijwilliger’ van de Focolarebeweging – wat inhoudt dat men zich inzet om evangelisch te leven in zijn werkmilieu en in de omgeving, vanuit een sterk leven van de Spiritualiteit van Eenheid van Chiara. Dat was de motivatie om in 2000 naar hun land terug te keren en zich te engageren voor hun volk. Een moedige beslissing want het leven in Kameroen is moeilijk in vergelijking met onze westerse wereld. Slechts weinigen keren dan ook terug na hun studies in Europa of de Verenigde Staten. Maar Charles en Morene gingen terug met een missie: het opstarten van een eigen school voor hun gemeenschap.

Charles en Morene zijn Engelstalig want ze komen uit Fontem in het Engelstalig deel van Kameroen. Ze hebben zich na hun terugkeer gevestigd in de Franstalige stad Dschang. Sinds 2017 is er oorlog in de Engelstalige regio. […]

Twee jubilea

De bijzondere reden voor onze reis was de viering van twee jubilea: het twintigjarig bestaan van het lagere scholencomplex en het tienjarig bestaan van het Rainbow-Bilingual-college, een middelbare school met internaat. Ze zijn ooit begonnen met één kleuterklasje en negen leerlingen in de wijk Foreké in Dschang. Telkens kwam er een klas bij. De gehele school in Foreké is tweetalig Engels en Frans, vandaar de toevoeging ‘bi-lingual’ in de naam.

En dan was er het feest! Op donderdag was de aftrap met een grote parade op het centrale plein in de stad. Ouders en leerlingen van de lagere scholen waren uitgenodigd. Andere gasten waren de gouverneur, plaatselijke politiekers en ook de traditionele leiders. De parade van duizend leerlingen was heel sprekend en erg ontroerend. Een explosie van jeugdig enthousiasme!

Op zaterdag was het de beurt aan het middelbaar onderwijs, het jubileum van het college. In de misviering werd in heel klare taal getuigd dat hun inspiratie en kracht van God komt. Daarna een rondleiding in het college met een groot feestmaal. Heel opvallend was de zorg waarmee alles voorbereid was. Charles en Morene hebben vele mensen betrokken in de organisatie van het feest. Ze letten erop dat alles met de grootste aandacht gebeurde uit liefde voor de medewerkers en alle gasten.

Een christelijke opvoeding in het licht van de eenheid

In hun scholen gaan ze voor een christelijke opvoeding met aandacht voor de traditionele cultuur. Discipline en een degelijke opleiding zijn voor hen belangrijk, hun scholen staan dan ook hoog aangeschreven. Morene en Charles hebben een boek geschreven over hoe zij de opvoeding van jongeren zien. De rode draad doorheen het boek zijn de kleuren van de regenboog die Chiara gebruikte om de nuances van de liefde in de verschillende domeinen van het leven aan te geven. Zij hebben dat gedachtegoed geactualiseerd naar de realiteit van Afrika en hun scholen. Daarom is de naam van de school: Rainbow (regenboog).

De plaats van de vrouw

Charles zelf zal altijd benadrukken dat hij alles samen met zijn vrouw doet en Morene neemt vaak het woord. Hij schuift haar bewust naar voren. Dat is zeer belangrijk voor de emancipatie van de vrouw, zelfs revolutionair in dit Afrikaanse milieu. Deze aanpak heeft een positieve invloed op de samenleving daar. Een ander gevolg is dat ook meisjes kunnen studeren in het college. En het zijn er opvallend veel.

Tijdens een van de feesten heeft de dochter van Charles en Morene haar ouders uitdrukkelijk bedankt voor het voorbeeld dat zij als echtpaar geven. Ook hier zie je waar het christendom kan toe bijdragen en een maatschappij kan omvormen.

Een geloof dat bergen verzet

Charles en Morene hebben een diep geloof in God en het allergrootste vertrouwen dat God hen zal helpen om verder vooruit te kunnen. En het is zo! In september 2024 willen ze met een technische school starten en het is duidelijk dat ze daarin zullen slagen! De mensen die er afstuderen zullen in hun streek kunnen blijven werken en zo de plaatselijke samenleving vooruithelpen. Charles verwoordt het zo: “Wanneer een idee een luchtkasteel lijkt, trek het dan naar beneden en maak er een werkelijkheid van!”

De Rainbowschool is de voortzetting van het Seat-of-Wisdom-college in Fontem. Je kan letterlijk zien wat een impact die school had op de streek. Ze heeft heel veel jongeren gevormd die op hun beurt een positieve invloed hebben op de samenleving nu.

Tijdens onze reis heeft Marc een vijftiental oud-studenten ontmoet. Dat was telkens bijzonder. Vaak herkende hij hen niet meteen, maar zij hem wel. Het waren hartelijke ontmoetingen, waarbij je hun appreciatie, respect en dankbaarheid voor Marc heel sterk voelde. […]

Rita Janssens en Marc Simoen

Lees ook