Tijdens een reis door Brazilië in 1991, is Chiara Lubich erg getroffen door de ellende van de sloppenwijken die als een doornenkroon rond het rijke centrum van de stad Sao Paolo liggen. Ze lanceert een ‘nieuwe economie’: de Gemeenschapseconomie.

Dit profetisch economisch model volgt de wetten van de vrije markt, maar gaat anders om met winst en stelt de mens centraal. Vanuit deze visie wil de ondernemer in alle vrijheid zijn winst delen om vormingsinitiatieven te financieren, om arbeidsplaatsen te creëren, om mensen uit de armoede te helpen en op een waardige manier te leven.

www.edc-online.org/en

In België nemen een vijftiental bedrijven actief deel aan het project. Geregeld komen ondernemers samen om hun ervaring uit te wisselen. In Rotselaar is in 2004 het bedrijvencentrum Solidar ontstaan om het project verder te ontwikkelen en zichtbaarheid te geven. Wereldwijd bestaan er een tiental dergelijke bedrijvencentra.

Berichten

UBUNTU: ik ben omdat wij zijn

UBUNTU: ik ben omdat wij zijn

Op uitnodiging van Anastase NGoy, vertegenwoordiger van de ondernemers van de Gemeenschapseconomie van Katanga, trokken Koen en Lieve en Marc en Reinhilde eind november 2019 naar Lubumbashi in de DR Congo. Terecht fier wilden de sterk betrokken inwoners de realisatie tonen van de nieuwe kliniek, genoemd naar de stichteres van de Focolarebeweging Chiara Lubich. Het […]

[Lees verder]