De Lifestyle4peace:

dat is de stijl van de jongeren van T4P om bij te dragen tot de vrede.

Ben je tussen 13 en 17 jaar en zin om mee te doen? https://www.facebook.com/together4peace.be

#DareToCare is ook iets voor jou! Durven zorgzaam omgaan met elkaar moet je wel oefenen (of trainen): de noden van een ander willen zien en er niet aan voorbijgaan.

en van september 2022 t.e.m. juni 2023:

https://www.focolare.org/belgium/nl/news/maandelijkse-afspraken-voor-de-jonge-generaties

ZERO HONGER project : zie beneden

  1. BE THE FIRST: Wacht niet op de ander om deze levensstijl toe te passen. Zet zelf de eerste stap om je in te leven in iemand zijn situatie, en zijn problemen of vreugde tot de jouwe te maken. Empathie ontwikkelen noemt de wetenschap dat. Het is durven luisteren naar je hart, daar je energie in steken. En waarom niet eens horen of er nog zijn die met jou op de boot springen?
  2. 4ALL: Zorg dragen, niet enkel voor vrienden en familie, of die collega’s waar je goed mee kunt samenwerken. Het kan ook je directeur zijn, je afdelingshoofd, een vluchteling, een arme uit je buurt, een werkloze…Het geeft een gevoel van vrijheid als je in iedereen eerst en vooral de MENS kan ontdekken. Zo worden we extra waakzaam dat niemand uitgesloten wordt, pesterijen een halt worden toegeroepen, en kwetsbare mensen niet aan hun lot overgelaten.
  3. LET’S JUMP. Niet blijven de zaken ontleden en twijfelen. Soms moet je gewoon springen.Deze sleutelzin van Chiara Lubich kan hierbij de leidraad worden: ‘Laat niemand aan ons voorbijgaan zonder dat hij/zij iets ontvangt’. Dus in actie komen en ons aan onze weliswaar beperkte maar rake voornemens houden. En als we denken niets te kunnen doen is er altijd nog onze glimlach en ons gebed.
  1. 4ONEANOTHER. Om de samenleving tot zorgzaamheid aan te zetten, moeten we met velen.zijn. Spreek daarom over #DareToCare met anderen, en neem samen initiatief. Laten we ervoor zorgen dat onze kring open en verwelkomend blijft en zo steeds ruimer kan worden. Beloof ook zorgzaam te zijn voor elkaar.
  1. I’LL BE THERE: ik zal er zijn voor jou. Als je mag rekenen op iemand, vandaag maar ook morgen, dan is er die zorgzame geborgenheid. Hou je daarom aan je beloftes.Durf ook openbare instanties aan te spreken over problemen die oplossingen vergen.En vergeten we niet ook zorgzaam om te gaan met grotere problemen veraf, waar mensen hoopvol uitkijken naar ons in het Westen.
  1. DON’T STOP. Dit is bepalend. Je ervaringen delen geeft anderen ideeën. En dat kan ook met lokale en nationale politici. Politiek is sociale liefde, zorgdragen voor het welzijn van iedereen. Durf verantwoordelijken op sociaal en politiek vlak hinten te geven bij een gesprek rond de rechten van kwetsbare mensen en vertel waarom ‘zorgzaamheid’ de nieuwe basis van onze maatschappij moet worden.

Zero Honger

De jongeren van vandaag zouden de eerste generatie kunnen zijn die de honger uit te wereld kunnen uitroeien : dat wordt gezegd door de 17 doelstellingen van de duurzame ontwikkeling die op 25 september 2015 door 93 staten van de VN goedgekeurd zijn en waarvan ze de verwezenlijking binnen de volgende 15 jaar op zich hebben genomen.

De 2de doelstelling, zerohonger, staat aan de kern van het programma. En om deze doelstellingen te kunnen bereiken heeft op 22 juni 2018 de organisatie van de VN voor de voeding en de landbouw, de FAO, 630 meisjes van de Focolarebeweging, van 9 tot 14 jaar, in haar hoofdkwartier in Rome onthaald. Ze kwamen uit 17 landen.

Het is de eerste keer dat de jonge generaties van de Focolarebeweging, gesticht door Chiara Lubich, de drempel van de FAO overschrijden. Het verwekt een grote ontroering, niet alleen voor deze jongeren, die plaats genomen hebben in de prestigieuze plenaire zaal, maar ook in de mensen van de FAO. “Ik ben heel blij om hier in deze plenaire zaal van de FAO vandaag een overgrote meerderheid van vrouwen te zien, de overgrote meerheid van jonge vrouwen, van heel jonge vrouwen, zegt een vertegenwoordiger. Hartelijk bedankt voor jullie inzet in de samenwerking om de doelstelling van zero honger te kunnen bereiken. Alleen met jullie inzet zullen we er in slagen om die te bereiken.

De jongeren van de Focolarebeweging, die over heel de wereld verspreid zijn, kunnen een sterke persoonlijke en dagelijkse bijdrage geven om die doelstelling te bereiken binnen het jaar 2030.

Elk jaar hebben we de wereldvoedseldag, op 16 oktober, het is de verjaardag van de FAO. Dit jaar zullen we over het zero honger project spreken. Op 16 oktober, hier in de zaal waar jullie nu zitten, zullen de verantwoordelijken van alle landen zitten. En juist voor die gelegenheid hebben we een boek gecreëerd die voor ons, voor mij, het belangrijkste materiaal is dat we verwezenlijkt hebben: het activity book. We zouden graag dat de jongeren en de scholen ons thema behandelen. Op het einde geven we jullie een paspoort. Jullie zijn de eerste, jullie zullen de eerste burgers zijn.”

Ten slotte wordt het woord aan de jongeren gegeven die vertegenwoordigd worden door Elena en Agnès. “Wij zijn hier aanwezig met 600 meisjes uit 17 naties en we zijn overtuigd dat we ons nu met veel meer enthousiasme zullen inzetten voor deze doelstelling.

Enkele jongeren van de Focolarebeweging uit 11 landen hebben ideeën verzameld om te begrijpen hoe het probleem van de honger in de wereld zou kunnen opgelost worden. We hebben deze ideeën samengevat met de slogan van de 3 H:

  • hoofd
  • hart
  • handen

en we hebben onze ‘inzetkaart’ gecreëerd waar we het idee uitleggen van de honger zero, door ons hoofd, handen en hart te gebruiken, door ons persoonlijk en als groep in te zetten.

Hoofd : betekent voor ons: ons in te lichten en de problematiek te bestuderen, zowel op wereldvlak als in onze steden.

Hart : zelf bewust te worden en veel anderen bewust te maken. Zoveel mogelijk mensen er bij te betrekken, om onze doelstelling te bereiken.

Ten slotte concrete acties te starten en daarbij onze handen te gebruiken.”

Op het einde hebben de jongeren hun inzet kaart aan de FAO overhandigd en dan was er het symbolisch gebaar van het paspoort. De jongeren hebben hun inzet in dit klein document neergeschreven en het ondertekend, ze zijn de eerste burgers van honger zero geworden!