Afrikaanse studenten, die in Europa komen studeren, ontdekken naast de vele kennisbronnen ook de levensmogelijkheden hier en leven soms in het dilemma: met welke middelen zal ik in het thuisland mijn talenten kunnen gebruiken? Ze hebben het soms moeilijk om terug te keren naar hun land.
Dat was ook zo voor het Sophia Universitair Instituut in Loppiano (in Italië, bij Firenze). Daarop besloten studenten en professoren hun handen in elkaar te slaan en zetten een project op “Together for a New Africa”, samen voor een nieuw Afrika. Het was een driejarig vormingsproject waarbij ook tutors de jonge werkkrachten bijstonden met kennis en ondersteuning. Dit project loopt nog verder [1].
Daarna werd met succes een project ingediend bij de EU en aangenomen onder de titel “Africa and Europe Same Horizon”: in de twee continenten leren samenwerken om mondiale uitdagingen zoals ontwikkeling, migratiestromen, klimaatverandering, ongelijkheid en conflicten aan te pakken. Organisaties in vijf Afrikaanse landen (Burundi, D.R. Congo, Ivoorkust, Kenia, Oeganda) en vier Europese (Italië, Spanje, Portugal en de Belgische vzw Nieuwe Mensheid) vonden elkaar.
Doelgericht
Vormen tot goed leiderschap bij zowel jonge Afrikanen als Europeanen, was het eerste thema: een rol kunnen spelen als actieve burgers voor hun gemeenschap. Online workshops met vijf complementaire educatieve programma’s: vergroten van emotionele, relationele communicatieve en digitale vaardigheden en hoe die maatschappelijke participatie bevorderen. En dat in respect voor culturele verschillen en eigenheden.
Deze op jongeren gerichte aanpak bevordert de transnationale samenwerking tussen basisorganisaties uit Afrika en Europa en versterkt hun maatschappelijke impact. Internationale online-uitwisselingen hielpen ondertussen om goedbevonden praktijken (good practices) uit te wisselen en te leren hoe rekening te houden met de lokale gevolgen van mondiale uitdagingen.
Gezien de omvang van het netwerk en de verschillende educatieve programma’s die zijn geactiveerd, zullen 1250 jonge deelnemers en 125 trainers rechtstreeks bij het project betrokken worden.
Samenwerking op afstand
Ondertussen waren er reeds twee “summerschools” die zowel digitaal als lokaal plaats vonden. De trainers komen uit zeer verscheiden horizonten. Dankzij internet kunnen ook jongeren uit afgelegen gebieden actief deelnemen aan de vorming of – indien de elektriciteit uitvalt – ook achteraf bijbenen. Wie het programma helemaal volgt, krijgt een getuigschrift.
Het concept van milieuethiek kreeg extra aandacht, verrijkt met veel traditionele wijsheid.
Wegen ontstaan als mensen ze gaan
Fotsing Mba Ricardo (Brussel) wilde de vorming volgen. We besloten om niet elk voor zich, maar wel in groep in dezelfde ruimte te zijn. Na de eerste sessie vond hij dat dit een enorme buitenkans moest worden voor velen. Meer speciaal dacht hij aan kennissen in Douala en Yaoundé in Kameroen, die vaak nauwelijks aan het noodzakelijke geraken. Hij zou die mensen contacteren en voorstellen om bij het project aan te sluiten.
Op het eerste zicht bleek dit niet toelaatbaar: het goedgekeurde project met EU-financiële ondersteuning was enkel voor de partnerlanden bedoeld.
Ondertussen had de titel “Afrika en Europa, éénzelfde horizon” echter veel interesse en vooral hoop opgewekt en was reeds een “AFRESH-delegatie Kameroen” opgericht. Een goede oplossing werd gevonden: de ingeschrevenen kunnen aan alle online-vormingen gratis deel nemen.
Het is niet makkelijk in woorden weer te geven wat dit alles te weeg heeft gebracht… Eerst en vooral heeft de belofte van ondersteuning ieder een nieuwe hoop en energie gegeven. Dankzij een groep WhatsApp met 24 leden kunnen allen volgen, ook al is er momenteel op sommige plaatsen maar twee uur electriciteit per dag. We delen er samen vreugdes en leed, kleine overwinningen en tegenslagen. Een vrouw hoopt op hulp bij het kweken van groenten voor haar kroost; een groepje jongeren hopen hun tomatenteelt te verbeteren; een verpleegster hoopt een project te starten voor vrouwen in nood… Ondertussen hebben ze voor elkaar zelf een vorming georganiseerd. De ‘Irish Ladies’ hebben de anderen aangeboden een vorming aan te bieden voor het produceren van zeep. Vanuit dit atelier werd beslist zeep te schenken aan een weeshuis in Yaoundé, wat als een groot geschenk werd ervaren! Vanuit alle bekomen informatie werkte “Maman Anne” zich verder op en begon haar eigen zeepatelier. Toen Ricardo onverwacht voor familiezaken naar Kameroen moest, zamelde hij vlug laptops in. Ze moesten vlug geupdated worden, maar toch kon zo in december 2024 een cursus computergebruik georganiseerd worden. Mevrouw Koudjou kon in een tv-programma haar actie voor de verkoop van donkerkleurige poppen uitleggen, “die we mogen leren mooi te vinden”.
Tegenover de vindingrijkheid maar ook de grote inspanningen die deze partners moeten leveren, begrijp ik steeds meer dat voor de gelijkheid tussen volken er nog een lange weg af te leggen is; machtsverhoudingen kunnen echt verlammend zijn.
De vorming is daarom veel meer dan talenten bijwinnen: in het naar waarde schatten van de ander, wordt je blik zoveel ruimer; het verrijkt je menszijn in het leren luisteren en denken vanuit het perspectief van de ander.
“Ik ben omdat jij bent. Service learning: training en interculturele dialoog”
Als onderdeel van Afr.E.S.H. werden 4 online trainingssessies aangeboden vanuit de Ubuntu-filosofie (deze laat de samenleving in zijn bron van medemenselijkheid groeien).
Veel van deze sessies kan je online vinden. Klik hier https://www.new-humanity.org/en/project/afr-e-s-h/
Wil je het project steunen? Zeer graag ontvangen we een bijdrage op
Asbl Humanité Nouvelle/ Nieuwe Mensheid vzw : Aarschotsesteenweg 381 – 383 – 3110 WEZEMAAL
BE 12 4292 1314 6192 … vermelding AFRESH
Wil je graag meewerken met de vzw Nieuwe Mensheid? Geef een seintje via projecteu.events@gmail.com
Anny Hesius
Afr.E.S.H