AMU Luxemburg en Milosdrie in Noord-Macedonië

 

Noord-Macedonië, een van de armste landen van Europa en een aspirant-lid van de EU, staat voor vele uitdagingen, waaronder een zeer moeilijke sociaal-economische situatie, nu de pandemie de bevolking blijft verarmen. De meerderheid van de bevolking is bejaard en de gezinnen overleven met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand. Momenteel is Noord-Macedonië nog steeds een doorgangsland op de “Balkaanroute”, een weg die vluchtelingen volgen om vanuit hun eerste land van binnenkomst in Europa de Noord-Europese landen te bereiken. De belangrijkste landen van herkomst van deze mensen zijn Pakistan, Syrië, Algerije en Afrikaanse landen.

Sinds 2012 steunt AMU Actie voor een Verenigde Wereld Luxemburg de vereniging “Milosrdie” in Skopje. Milosrdie verleent basishulp aan gepensioneerden, daklozen, vluchtelingen en kwetsbare gezinnen. De humanitaire organisatie, die deel uitmaakt van de Macedonische orthodoxe Kerk, steunt twee openbare keukens van de kerk. Deze voeden 350 mensen per dag. Het eten wordt bereid door vrijwilligers die ook de ontvangers zijn van wat gekookt wordt. Het wordt geserveerd aan een groep mensen met verschillende achtergronden. Als je honger hebt, ben je welkom.

Om de keukens draaiende te houden, doneert een klein deel van de bevolking dat het zich kan veroorloven voedsel dat kan worden bereid. Dit is echter niet voldoende. De organisatie heeft hulp nodig voor het onderhoud van de keukens waar de mensen dagelijks een maaltijd komen halen.

www.amu.lu

het AMU team

Lees ook