De dobbelsteen van de vrede in Aarlen

 

Afgelopen voorjaar ontmoette ik Carlos Palma, die achter een internationaal vredesinitiatief zit, op een bijeenkomst “Living Peace” in het Centrum Eenheid in Rotselaar. Hij deelde met ons zijn vele ervaringen over de hele wereld met de ‘Vredesdobbelsteen’.

Tijdens een workshop bedacht een groep van ons zes houdingen ten opzichte van vrede, één voor elke kant van de Dobbelsteen. Als doelgroep wilden we deze dagelijkse dobbelsteenworp aanbieden in klassen van speciaal onderwijs, zodat meer kwetsbare kinderen vrede in actie zouden kunnen ervaren in hun eigen klas. Dit initiatief is namelijk een waardevol hulpmiddel bij veel voorkomende problemen van afwijzing of uitsluiting in de schoolomgeving of elders.

Gemotiveerd door het enthousiasme van Carlos, wilde ik deze Dobbelsteen graag verspreiden. Aan het begin van het schooljaar stelde ik mezelf dus voor de uitdaging om een dertigtal activiteiten te organiseren in klassen van het basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs in het Institut Sainte-Marie in Aarlen.

Dankzij de Flip en Flop poppen die ik jaren geleden had meegebracht uit Castel Gandolfo, was de aandacht van de kinderen meteen getrokken. In overeenstemming met wat er overal gebeurt, stelde ik voor dat de kinderen en leerkrachten hun eigen ‘Vredesdobbelsteen’ zouden maken, wat ze graag aanvaardden.

De video die de verschillende ervaringen van de ‘Vredesdobbelsteen’ in verschillende landen liet zien en een paar liedjes ondersteund door de gitaar waren, denk ik, een grote hulp bij het vergroten van het bewustzijn. Ik beloofde mezelf dat ik de klassen begin januari weer zou bezoeken om de resultaten van hun dagelijkse dobbelsteenworp te horen, in overeenstemming met hun belofte, en om hen aan te moedigen te geloven in de mogelijkheid van vrede.

Zeer binnenkort zal ik deze activiteit aanbieden in klassen in een andere school in de stad, evenals in een centrum voor mensen met een meervoudige handicap, tijdens een kerstmis waarvoor hun families en ondersteunend personeel zullen worden uitgenodigd.

Kleine zaadjes gezaaid in het hart van de winter die misschien zullen ‘sneeuwballen’? Het is nu aan de Geest om zijn werk in de harten van de mensen voort te zetten.

Voor meer info over Living Peace en de dobbelsteen van de vrede

www.livingpeaceinternational.org
info@livingpeaceinternational.org

Frater Albert ANDRE, Marist

 

Lees ook