De VESAK-festiviteiten bij de boeddhistische tempel in Waterloo

 

De vereniging Religions for Peace nodigde ons uit om op zondag 28 mei het belangrijkste boeddhistische feest bij te wonen: de VESAK, de festiviteiten rond de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha, in de Thaise tempel in Waterloo.

Wij hebben een langdurige vriendschap met de Eerwaarde Phra Raja Visuddhivides, de monnik die verantwoordelijk is voor het Thaise boeddhisme in de Benelux. Wij delen dezelfde zorg en inzet voor broederschap en vrede, zowel in onszelf als tussen mensen onderling.

De Wat Thai Dhammaram Tempel biedt zijn bezoekers een prachtige tuin, rijkelijk beplant en versierd, een teken van harmonie tussen alle elementen van de schepping. Een feestelijk buffet was met liefde bereid door de Thaise gemeenschap in België. De sfeer was er een van vreugde en openheid, van familiale saamhorigheid.

Na de maaltijd verplaatste iedereen zich in een schaduwrijke ruimte om te luisteren naar de verschillende voordrachten: de monnik die de leiding heeft, sprak over de vrede in het boeddhisme, dan de getuigenis van een Belgische boeddhist, en de toespraak van de Thaise ambassadeur in België, die de voordelen van de boeddhistische leer voor zijn werk als diplomaat deelde.

Tenslotte waren er groepsfoto’s en het planten van enkele prachtige rododendrons namens de verschillende aanwezige groepen.

Het was een dag van totale onderdompeling in de Theravada boeddhistische wereld, zo verschillend in uiterlijk maar zo dichtbij in essentie.

Lees ook