De voorzitter van de Europese Commissie antwoordt aan New Humanity, NGO van de Focolarebeweging

 

Om de doelen van vaders en moeders te bereiken die een echt pact hebben gesloten waarin wederzijds vertrouwen een gemeenschappelijke kracht wordt, moeten we doen wat juist is, samen en met een groot hart, niet met 27 kleine harten.” Zo heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zich in haar brief aan de internationale NGO New Humanity en de Politieke Beweging voor Eenheid (MPPU) uitgedrukt.

De verantwoordelijken van de NGO New Humanity en haar politieke afdeling MPPU, de maatschappelijke en politieke takken van de Focolarebeweging, hadden de voorzitter van de Europese Commissie namelijk geschreven om het gezamenlijk werk aan te moedigen om de gevolgen van de COVID-19-pandemie op te vangen en om hun steun te verzekeren voor ideeën en planning tijdens de voorbereiding van de conferentie over de toekomst van Europa.

Ursula von der Leyen benadrukte in haar reactie dat de EU met het beschikbaar stellen van ongeveer 3,4 miljard euro de grootste reactie ooit op een crisis en noodsituatie in de Unie had verzekerd.

Zij verklaarde ook dat “de huidige geopolitieke context Europa de mogelijkheid biedt om zijn unieke rol als verantwoordelijke wereldleider te versterken” en dat het succes daarvan “in dit tijdperk van snelle desintegratie en groeiende uitdagingen afhangt van de aanpassing aan veranderende omstandigheden terwijl tevens trouw gebleven wordt aan de waarden en belangen van Europa.”

De voorzitter benadrukt in haar brief dat “Europa de grootste verstrekker van officiële ontwikkelingshulp is met 75,2 miljard euro in 2019. In haar wereldwijde reactie op de bestrijding van de pandemie heeft de EU ook financiële steun aan de partnerlanden toegezegd voor een bedrag van meer dan 15,6 miljard euro dat beschikbaar is voor internationale initiatieven. Van dit bedrag is 3,25 miljard euro voorzien voor Afrika. De EU zal ook Azië en de landen van de Stille Oceaan steunen met 1,22 miljard euro, 918 miljoen euro is voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en 111 miljoen euro voor de overzeese gebieden.”

Verder zei de voorzitter van de Europese Commissie: “De Europese Unie en haar partners hebben de Wereldwijde Coronavirus-aanpak gelanceerd. Die heeft tot nu toe van donoren uit de hele wereld toezeggingen ontvangen voor 9,8 miljard euro, met als doel de financiering van de ontwikkeling van onderzoek, diagnose, behandeling en vaccins tegen het Coronavirus verder te verhogen”.

De brief van de voorzitter aan New Humanity en de MPPU sluit af met een uitnodiging tot wederzijds vertrouwen tussen de landen van de Europese Unie en om één groot hart te vormen.