Dialoog, een krachtig instrument voor vrede

 

Meer info over het project: https://www.new-humanity.org/en/project/dialogue/

Om de conclusies van het DialogUE project voor te stellen vonden op 16 oktober 2024 een ochtendconferentie in het Europees Parlement en een open avondsessie in Odisee met KULeuven, plaats. De drager van het project is de internationale NGO New Humanity[1] van de Focolarebeweging.

Het DialogUE project is een meerderjarig programma om een interculturele en interreligieuze dialoog in internationale groepen in Europa op te starten en te bevorderen en werd ondersteund door het EU-project CERF. In 2023 en 2024 organiseerde het project 4 open dialooggroepen rond drie hoofdthema’s: communicatie, ecologie en sociaal beleid. De dialogen vonden online of in een Europese stad plaats.

De dialooggroepen :

  • tussen burgers van verschillende kerken via het cultureel christelijk platform “Samen voor Europa”[2]
  • tussen christenen en moslims via het “Centrum voor Interreligieuze Dialoog” van de Focolarebeweging[3]
  • tussen christenen en mensen met een niet-religieuze overtuiging, via het DIALOP-platform voor Transversale dialoog[4]
  • tussen burgers van West- en Oost-Europa via de Multipolaire Dialooggroep[5].

In een eerste fase gaf  het project de mogelijkheid om de betekenis van een vruchtbare dialoog en de methodologieën die nodig zijn om hiertoe te komen, te verdiepen. Het bracht ook internationale deskundigen samen, die de deelnemers hielpen om de belangrijkste EU-documenten over de gekozen onderwerpen te begrijpen.

Het DialogUE project werd opgezet door een consortium van 14 maatschappelijke organisaties uit 9 EU-lidstaten. Tot de belangrijkste resultaten van het project behoren: 12 internationale bijeenkomsten van experts, waaronder een training voor facilitators; de directe betrokkenheid van 1.200 burgers  en 10.000 indirecte volgers ; het creëren van een “dialoogkit” voor opvoeders, NGO’s en politieke besluitvormers als ondersteuning om dialoog en sociale cohesie te bevorderen. In deze bijeenkomsten probeerde men tot gezamenlijke aanbevelingen en raakpunten te komen.

Een kerngroep werkte daarna samen om te pogen gemeenschappelijke beginselen en voorstellen uit te werken en tot het uitschrijven van gezamelijke aanbevelingen voor EU-besluitvormers om een meer inclusief en duurzaam beleid te bevorderen. Op 16 oktober werden die aan het Europees Parlement en beleidsmensen voorgelegd.

In het EU-Parlement werden 50 vertegenwoordigers van de projectpartners door de Portugese Catarina Martins, Europees Parlementslid van Europees Links MEP, verwelkomd. Vertegenwoordigers van de Europese instellingen, religieuze leiders en leden van het maatschappelijk middenveld waren ook aanwezig

De diversiteit van de vertegenwoordigers maakte meteen de titel van het project zichtbaar: “Diverse Identiteiten verenigd, open, om een verenigd Europa te genereren” alsook hun woorden over kwesties die cruciaal zijn voor de huidige Europese en mondiale situatie, samengevat in de brochure “DialogUE Kit”.

“Je kunt met het blote oog zien dat er iets gebeurt als mensen van vrede zich uitspreken”, zei Catarina Martins,. “En dat is vandaag precies het geval. Dialoog is een krachtig instrument voor vrede”.

Het project komt voort uit de decennialange inzet van New Humanity, een uiting van de Focolarebeweging, die de interreligieuze en interculturele dialoog aanzienlijk heeft gestimuleerd. De aanpak bevordert wederzijds respect en vertrouwen, essentiële elementen voor een vruchtbare dialoog en samenwerking.

Francisco Canzani, Algemeen Raadslid van de Focolarebeweging voor Cultuur en Vorming, benadrukte in zijn toespraak dat dialoog is opgebouwd uit drie elementen: houding, instrumenten en methode. Wat dit laatste punt betreft, is de” methode van gedifferentiëerde consensus en afgesproken onenigheid”, geboren binnen het platform tussen christenen en marxisten DIALOP, vandaag de dag een bron van inspiratie en praktijk voor andere dialooggroepen.

De dag van 16 oktober werd afgesloten met een rondetafel georganiseerd in de KU Leuven in Brussel, die de deelnemers in staat stelde verschillende voorbeeldprojecten te leren kennen en te bespreken hoe deze initiatieven verder verspreid kunnen worden via de “dialoogkit”.

Interessant is daarbij het ontwerp van een simulatiespel, dat in de steigers staat dankzij twee KU Leuven onderzoeksgroepen namelijk: ‘CEDON’ en ‘Bouwfysica en Duurzaam Bouwen’.

Anny Hesius

Foto: ©Ana Clara Giovani

Voor meer informatie over het project: https://www.new-humanity.org/en/project/dialogue/

[1] zie https://www.new-humanity.org/fr/
[2] zie https://together4europe.org/en/
[3] zie https://www.focolare.org/en/in-dialogue/#incommunion
[4] zie  https://dialop.eu/
[5] zie https://www.instagram.com/multipolar_dialogue/

Lees ook