Een enthousiaste volgeling van Chiara

 

Michel Vandeleene, een Belgische focolarino geboren in 1957, is op 19 januari 2022 heel onverwachts overleden in het centrum van de Focolarebeweging, in de buurt van Rome waar hij woonde. Een hartstilstand maakte een einde aan zijn leven terwijl hij aan verschillende projecten werkte.

Morgen, zaterdag 22 januari, om 15.00 uur, zal de uitvaartviering te volgen zijn via streaming, in het Italiaans en in het Frans. Hier de link: https://live.focolare.org/michel ; mdp: xjpdc9

Maandag zal Michel worden begraven in het focolarestadje Loppiano, in de buurt van Florence, waar hij vele jaren heeft gewoond en onderwezen.

Geboren in Brussel, leerde hij de spiritualiteit van de eenheid kennen en raakte hij diep betrokken bij het leven van de jongeren van de Focolarebeweging. Na zijn studies psychologie en dogmatiek aan de Katholieke Universiteit van Leuven kon hij zijn droom, zijn leven aan God te geven, verwezenlijken door toe te treden tot het focolare (een gemeenschap van godgewijde personen bestaande uit ongehuwden en gehuwden) en leefde gedurende verschillende jaren in Brussel en Antwerpen. Met de bagage van een verleden als scout, leverde hij een opmerkelijke bijdrage aan de vorming van een hele generatie tieners. Hij heeft ook een bepaalde rol gehad in het ontstaan van het focolarestadje Mariapolis Vita in Rotselaar (bij Leuven). Samen met een andere Belgische focolarino, Bernard Keutgens, leidde hij een vormingsweekend voor jongeren in het Sint-Pauluscentrum. Professor Bouts, de stichter van het St Pauluscentrum met een heel domein daarrond, die op zoek was naar een organisatie waaraan hij zijn werk kon toevertrouwen, werd getroffen door de kwaliteit van de contacten tussen jongeren en leiders en door de manier waarop deze jongeren het evangelie in praktijk brachten.

In 1988 verplaatste Michel zich naar het centrum van de Fokolarebeweging in Rome. Daar promoveerde hij in de spirituele theologie aan het Instituut “Teresianum”. Gedurende een dertigtal jaren gaf hij met enthousiasme les en begeleidde hij jonge focolarini in opleiding in Montet (Zwitserland) en Loppiano (Italië). Zijn uitzonderlijke kennis van Chiara’s geschriften heeft hem geholpen verschillende boeken samen te stellen die fundamentele werken zijn van de spiritualiteit van de eenheid. Het boek Io, il fratello, Dio (Ik, de broeder, God), een studie van 400 bladzijden die de spiritualiteit van de eenheid situeert in de historisch-kerkelijke context van haar tijd, belicht zowel haar inbedding in de traditie van de Kerk als de nieuwheid van het charisma van de eenheid als een weg van gemeenschap. Michel was ook de drijvende kracht achter het boek Pensée et spiritualité, dat hij samen met Chiara Lubich uitwerkte, een synthese van de spiritualiteit van de eenheid. Dan het boek Croire à l’amour, vrucht van zijn uitwisselingen met jongeren (uitgegeven door Nouvelle Cité). Zijn lessen aan de SOPHIA-universiteit (Loppiano) en zijn interventies tijdens internationale congressen in het Bewegingscentrum te Castel Gandolfo werden zeer gewaardeerd.

Michel was lid van de Abba-school, het studiecentrum waar Chiara specialisten uit verschillende vakgebieden (filosofie, theologie, politiek, wetenschap, enz.) bijeenbracht om de geschriften te bestuderen die dateerden van haar ervaring van bijzonder licht van 1949-1951.

Wij zijn dankbaar voor zijn leven dat gekenmerkt werd door een intense gave aan velen die zijn pad kruisten, en voor zijn werk en trouwe inzet voor de spiritualiteit van de eenheid.

Lees ook