Familieweekend in Luxemburg: Is blijvende liefde (on)mogelijk?

 

We hebben net het familieweekend in Larochette achter de rug en het was echt een succes. Er waren 73 mensen aanwezig, van 8 maanden tot 80 jaar oud! Iemand zei: “We zijn de Beweging in Luxemburg heel dankbaar. Jullie hadden de moed om een mini Mariapolis te organiseren voor koppels, jongeren en ouderen. De verschillende workshops gaven ons de gelegenheid om veel nieuwe mensen te leren kennen.”

De dag ervoor zeiden we met het aanwezige groepje tegen onszelf dat het belangrijkste was dat mensen geraakt werden door onderlinge liefde en door de Liefde. Een jonge moeder die voor de 1e keer kwam zei: “Nu ik jullie gevonden heb, laat ik jullie niet meer gaan”. Iemand anders kende de Focolarebeweging in Portugal toen ze 7 jaar oud was. Daarna was ze niet meer in contact. Ze woonde al een tijdje in Luxemburg, wilde het contact ‘vernieuwen’ en vond ons op Facebook. Ze zei: “Ik wilde aan mijn kinderen doorgeven wat ik als kind had meegekregen, en ik heb hier echt de schoonheid van het Ideaal herontdekt. Het was als een Mariapolis. Ik kom terug met mijn man en kinderen.”

Het programma was zeer gevarieerd:

  1. Workshops voor kinderen: de dobbelsteen van de vrede gepresenteerd door broeder Albert en de brief van paus Franciscus aan de kinderen. De kinderen wilden hem bedanken en maakten twee kaarten voor hem klaar die per post zullen naar het Vaticaan gaan. Iemand zei: “Ik ben verbaasd dat er het hele weekend geen ruzie is geweest tussen de kinderen!” Het is waar, er was veel liefde en betrokkenheid van de 9- tot 15-jarigen voor de jongere kinderen. De ouders konden echt het beste uit de twee dagen halen!
  2. Workshops voor koppels en volwassenen, maar ook andere voor alle aanwezigen, leuke spelletjes over dialoog voorbereid door de jonge koppels, of de 5 talen van de liefde…
  3. Het thema van het weekend was “Is blijvende liefde (on)mogelijk?” Het werd gepresenteerd in de vorm van een PPT en veel mensen wilden het ontvangen voor hun volgende afspraak met de Nieuwe Families of andere bijeenkomsten.
  4. Een van de hoogtepunten was de tussenkomst van Françoise en Marc Cortens, die ons met veel moed een getuigenis gaven van de liefde die alles overwint. Een oudere persoon die voor de eerste keer kwam, zei: “Ik dacht dat ik naar een weekend zou komen waar het te theologisch zou zijn, maar mijn vreugde was om te ontdekken dat jullie mij met jullie leven en getuigenis zoveel meer hebben gegeven”.
  5. Na zware regenval de dag ervoor, toen er een oranje alarm was afgegeven, klaarde de lucht op en konden we een lange wandeling maken, spelletjes spelen en mensen leren kennen.
  6. En natuurlijk, zoals gewoonlijk, de “Gala”avond voorbereid door onze jongeren voor jong en oud, waar lachen en goede humor gegarandeerd waren.
  7. En er was ook een doop van de dochter van een gezin uit Kameroen, tijdens de zondagsmis. Opnieuw was iedereen heel gul. Er werden mooie tafels, bloemen en ballonnen klaargezet, want het feest werd gehouden in de herberg. In slechts een uur tijd was de vergaderzaal omgetoverd tot een feestzaal!

Enkele andere indrukken:

– “Ik kwam met een klein flikkerend vlammetje in me en ik ga weg met een groot vuur.”

– “Het programma was erg creatief. Goed gedaan!”

Myriam Ziadé-Barbara

Lees ook