Filippijnen: het focolarestadje ‘Mariapoli Pace’ geëvacueerd wegens de activiteit van de vulkaan Taal

 

Het nieuws over de uitbarsting van de Taal-vulkaan is de wereld rond gegaan. Het begon op 3 januari, op slechts enkele kilometers van de “Mariapoli Pace” in Tagaytay op het Filippijnse eiland Luzon.

Via sociale netwerken zijn overal foto’s van huizen en wegen met as en slib aangekomen, evenals berichten van de vele mensen die de laatste dagen de toeristische regio Tagaytay, op ongeveer 60 km van de hoofdstad Manilla, verlaten. De Filippijnse autoriteiten hebben verzocht om een volledige evacuatie van ongeveer 500.000 mensen naar aanleiding van de waarschuwing van het Filippijnse instituut voor vulcanologie en seismologie (PHILVOLCS). Men vreest namelijk een explosieve uitbarsting.

“Het lijkt erop dat we in een spookstad lopen – commenteert een meisje op Facebook, met een beschrijving van Tagaytay, haar stad: alles heeft één kleur: grijs; er is geen elektriciteit meer, er is geen water meer en aardbevingen herhalen zich.”

Op ongeveer 30 km van de vulkaan Taal ligt ook het focolarestadje ‘Mariapolis Pace’. Het is ontstaan in 1982 met als doel de dialoog tussen mensen van verschillende godsdiensten te bevorderen. Vanmorgen zijn we bij Ding Dalisay en Chun Boc Tay, die verantwoordelijk zijn voor de Focolarebeweging in de Filippijnen, om nieuws te krijgen over haar inwoners. Ze hebben ons verzekerd dat de evacuatie van de bewoners bijna compleet was. “We verdelen voedsel en water onder degenen die het nodig hebben en we organiseren ons om mensen die het nodig hebben op te vangen. Communiceren is moeilijk omdat we geen batterijen van mobiele telefoons kunnen opladen of computers kunnen gebruiken. Gisteren vierden we de mis en aten we samen in het licht van kaarsen.

“Ding vertelt verder van de buitengewone veerkracht van het Filipijnse volk, zichtbaar in normale gebaren die heroïsch worden in extreme situaties als deze: “Het is verbazingwekkend te zien met welke creativiteit de armste mensen ondenkbare middelen uitvinden voor degene die meer in nood is dan zij. Zo zagen we een man met een handicap die een klein tafeltje op de weg zette om gratis maskers te geven tegen roet. Of de eigenaar van een klein restaurant die op een bord schrijft: “Wie een maaltijd nodig heeft, kan zonder betaling binnenkomen”; of een man die auto’s met as schoonmaakt met een waterpomp.”

De Focolaregemeenschap van Tagaytay en omgeving dankt iedereen over de hele wereld voor gebeden en boodschappen.

Lees ook