Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen: één enkele waarheid, misschien gezien vanuit verschillende invalshoeken

 

Op het noordelijk halfrond begint nu de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen (18-21 januari 2022). Ook wij kunnen meedoen door deel te nemen aan de oecumenische vieringen die in onze streek doorgaan.

We geven het woord aan de Christenen in het Midden-Oosten die dit jaar voorstellen hebben voorbereid voor deze week: “De nieuwe weg voor de kerken is de weg van de zichtbare eenheid, die wij met zelfverloochening, moed en vrijmoedigheid bewandelen, zodat dag na dag ‘God waarlijk heerst in allen'” (1 Kor 15:28). In een interview met de Beierse televisie in Montet (Zwitserland) in 1988, sprak Chiara Lubich juist over de wijze waarop de weg van de eenheid van de christenen kan worden bewandeld.

Als wij spreken over eenheid onder de christenen, moeten wij bedenken dat de eerste die deze tot stand bracht niet een christen van deze of gene Kerk was: het is de heilige Geest die de christenen tot eenheid brengt. Alvorens in ons te zijn, is het programma dus in God. Dan gedragen wij ons werkelijk als verstandige en wijze mensen, als wij Hem volgen en luisteren naar Zijn stem die in ons spreekt en zegt: “Neem deze stap, neem die andere stap.”

De Kerken hebben zich op deze twee sporen ingesteld: het tot stand brengen van een eenheid in liefde, kenmerkend voor Athenagoras en Paus Paulus VI bijvoorbeeld, en vervolgens het tot stand brengen van een dialoog in waarheid tussen Kerken of tussen groepen van Kerken. Wij geloven dat het goed zou zijn om de idee van naastenliefde aan de basis te houden, omdat door naastenliefde de aanwezigheid van Jezus in ons midden tot stand komt. Waar liefdadigheid en liefde is, daar is God. En als Hij in ons midden is, kan Hij suggesties doen, theologen verlichten, zodat zij wegen kunnen vinden om zich te verenigen en één enkele waarheid te vinden; één enkele waarheid, misschien gezien vanuit verschillende invalshoeken.

Dus wat moeten we doen? Ga op deze weg voort en volg de weg die de Kerken zijn ingeslagen om de dialoog van wederzijdse liefde te leven; en van daaruit de dialoog van waarheid.

Wat de eenheid van de mensheid betreft, stel ik vast dat er al deze impulsen tot eenheid zijn, en de onze, hoe klein ook, is er ook een van. […] Wat ik voel is dat veel barrières moeten vallen; als de barrières vallen, zullen veel dingen worden opgelost. […]

Als wij het christendom verspreiden en nieuw leven inblazen in onze Kerken […], en als wij erin slagen beter te getuigen van Christus en als wij de christelijke beginselen verspreiden door middel van een dialoog met andere godsdiensten en met mensen van goede wil, dan is het zeker dat wij steeds meer verenigd zullen raken; Jezus kwam naar de aarde om universele broederschap op te bouwen. Maar de uiteindelijke uitkomst is door God gekend

Chiara Lubich, www.focolare.org

(Chiara Lubich, Una spiritualità per l’unità dei cristiani, Città Nuova, 2020, blz. 122-123)

Lees ook