Hoe de Heilige Geest mij leidt op mijn weg

 
Ik ben Jean-Marc, ben 26 jaar oud en ik zou graag met jullie delen wat de Heilige Geest in mijn leven betekent.

Ik ben Jean-Marc, ben 26 jaar oud en ik zou graag met jullie delen wat de Heilige Geest in mijn leven betekent.

In het verleden
Van kleinsaf aan had ik altijd vele vragen, vooral over mijn toekomst, wat ik met mijn leven zou doen. Dat blijft trouwens nog altijd een van mijn vragen. Zoals vele jongeren vond ik het heel moeilijk om mij te oriënteren, eens ik de middelbare school achter de rug had. Na eerst twee jaar geneeskunde te hebben gedaan, werd ik er me van bewust dat het niet echt mijn ding was.
Een beetje per toeval ben ik begonnen met communicatie, ik had de indruk dat het een interessante richting was. Stilletjes aan drong het tot me door: communicatie staat me echt op het lijf geschreven, ik voel me als een vis in het water en wil er ook volledig voor gaan.
En, toen ik op het punt stond om mijn master te kiezen, had ik dezelfde verrassing. Ik nam, per uitsluiting, de richting van commerciële communicatie. Ik had gedacht om tussen de haaien te belanden, maar achteraf gezien kon ik echt geen betere keuze gemaakt hebben . Ik voelde dat de omgeving waar ik me in bevond me de gelegenheid gaf om me echt te ontplooien. In allebei de situaties ervaarde ik dat het echt geen toeval was en diep in mij voelde ik dat de Heilige Geest aan het werk was.

De Filippijnen
Op het einde van mijn studies dacht ik bij mezelf dat er misschien meer bestaat dan me onmiddellijk te lanceren in de professionele wereld. Ik dacht dan vooral aan vrijwilligerswerk in het buitenland. Ik begon inlichtingen te nemen maar de keuze was niet zo eenvoudig. Op dat ogenblik zei ik in mijzelf : « Heilige Geest, ik ben bereid om me ter beschikking te stellen, als je het van mij verlangt, zeg me dan maar waar naartoe ». 10 minuten later val ik op een NGO die werkzaam is in de Filippijnen en die op zoek is naar iemand die juist afgestudeerd is in commerciële communicatie. Enkele dagen later was alles al geregeld en had ik al mijn vliegtuigticket op mijn bureeltafel.

Tot vandaag
Terug van de Filippijnen bevond ik me weer op de startblokken: wat ga ik nu doen met mijn leven? Ik ben op zoek gegaan naar een job in startups om me er uiteindelijk van te overtuigen dat het niet echt dat is waar mijn interesses lagen. Ik sprak er over met mijn vrienden en vooral een van hen sprak mij over consultancy. Om mijn ideeën op een rijtje te zetten en mijn ervaring in de Filippijnen neer te schrijven, nam ik deel aan een bezinningsweek, zonder enig contact met de buitenwereld. Dat gaf me de gelegenheid om me dichter bij de Heilige Geest te voelen, om hem ruimte in mijn hart en mijn geest te geven en om mijn wil om Hem te volgen te versterken.

Kleine stappen om een sterke relatie met de Heilige Geest op te bouwen

Bereid zijn om ons leven te geven aan de Heilige Geest.
Ik denk dat de eerste stap is om los te kunnen laten en ons leven aan de Heilige Geest te geven. Dat is helemaal niet gemakkelijk, je geeft niet zomaar je leven. Ik herinner me dat toen ik klein was, ik in het Onze Vader niet altijd « uw Wil geschiedde » durfde te zeggen, want ik verkoos meer mijn eigen wil. Je moet een hele weg afleggen om je leven te kunnen geven.

De Heilige Geest op te zoeken
Jezus heeft ons gezegd : « zoek en je zult vinden », wat wil zeggen dat we moeten zoeken. Je kan de Heilige Geest zoeken in veel verschillende activiteiten: het gebed, de vorming, de relatie met anderen, liefde in het dagdagelijkse leven, lectuur, engagementen enz… het is belangrijk, elke dag weer opnieuw. Het is zoals met elke relatie, ook met de Heilige Geest kan je je geen pauzes veroorloven. Ofwel ga je vooruit, ofwel ga je achteruit. Bereid zijn om door de Heilige Geest geleid te worden en op zoek te gaan naar Hem.
Niet zo lang geleden heeft een van mijn vrienden , die ook geëngageerd is in het leven van de spiritualiteit van de eenheid, me gezegd : « men kan echt zien dat je op zoek bent naar een ideaal » en dat heeft me getroffen want ik was er me nog niet helemaal bewust van , ik had het in elk geval nog niet onder woorden gebracht. Ik denk dat het daarom is dat ik nu mijn ervaring vertel, want deze zoektocht heeft me uiteindelijk gebracht naar de ontdekking van de Focolarebeweging, 2 jaar geleden, gedurende een Mariapolis (intergenerationele bijeenkomst van meerdere dagen). Daar ontdekte ik vele dingen die me doen groeien, veel mensen die me doen vooruitgaan in mijn geloof en in mijn verhouding met de Heilige Geest.
Voor mij gaat het in deze relatie met de Heilige Geest vooral om de kleine dingen. Het feit dat Jezus mens geworden is, maakt de Heilige Geest veel toegankelijker voor mij.

Geduldig zijn en aanvaarden dat je sommige dingen niet begrijpt
Zoals ik al zei, heb ik het gevoel gehad dat ik in mijn studie oriëntatie werd geleid en ik heb heel vlug begrepen waarom. Communicatie ligt me echt perfect. Toen ik begreep dat ik naar de Filippijnen moest gaan, verwachtte ik ook om daar, eens aangekomen, het plan van de Heilige Geest en de reden waarom Hij me naar de Filippijnen stuurde, te begrijpen. Maar, ook al heb ik daar een heel sterke ervaring opgedaan, is het voor mij nog altijd niet helemaal duidelijk. Ik denk dat als we in ons leven een centrale plaats aan de Heilige Geest willen geven, dat we dan ook moeten ervaren dat we niet altijd alles zullen verstaan, maar dat het voldoende is als we hem vertrouwen.

Om te sluiten, vind ik dat de passage van het Evangelie waar Jezus aan de jonge rijke man zegt: « laat alles achter en volg mij », heel mooi en toepasselijk. We zouden er moeten in slagen om ons volledig te onthechten van onze materiële rijkdom maar ook van onze plannen voor de toekomst of van de controle die we over ons leven en soms over dat van anderen willen hebben. Het valt niet gemakkelijk om alles achter te laten, maar ik ben er echt van overtuigd dat het de moeite waard is.