Hoopvol onderweg
Van 26 tot 29 september bezocht paus Franciscus het Groothertogdom Luxemburg en België. Het bezoek kwam er ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven. Het werd een veelzijdig pastoraal bezoek die in onze geheugens gegrift zal blijven.
Er waren meerdere hoogtepunten: enerzijds een reeks officiële en academische ontmoetingen, met bemoedigingen en een aantal duidelijke stellingnames die bijval, enthousiasme doch ook enkele polemieken bij andersdenkenden opriepen; anderzijds was er de ontmoeting met de pastorale werkers in de Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg, en de memorabele ontmoeting met het volk van God tijdens de afsluitende eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadium.
Verder was er het Hope Festival voor de jeugd, alsook ontelbare warme ontmoetingen en begroetingen van mensen die blij waren de paus, pastor van de katholieke kerk, te kunnen benaderen wanneer hij de nuntiatuur verliet of ergens aankwam.
Het is onmogelijk om uit te drukken wat we hebben ervaren tijdens de vier dagen dat de paus bij ons was: blij onthaal, vreugde, enthousiasme, luisterbereidheid, aanwezigheid, nabijheid, waarheid, hoop. Nochtans bleef op de achtergrond ook het leed veroorzaakt door seksueel misbruik, net als het leed van volkeren verpletterd door oorlogsgeweld.
Zoals de paus het uitdrukte, zijn we geen Kerk in crisis, maar een kerk in beweging op een pad van hoop.
We laten een aantal leden van de Focolarebeweging aan het woord.
Donderdag 27 september, Luxemburg
“Vandaag was een memorabele dag: de paus kwam naar ons toe in Luxemburg! Twee jongeren begroetten hem op de luchthaven, waarvan één geëngageerd bij de Gen. Twee anderen waren daarna betrokken bij de liturgie in de Onze Lieve Vrouwkathedraal. Nico, een priester focolarino, werd via zoom geïnterviewd in de uitzending van TV2000 over het bezoek van de paus aan Luxemburg.
Samen met andere leden van de gemeenschap bevonden we ons op de route van de paus en konden we hem begroeten toen hij langskwam. We kwamen uit het hele land, blij dat we onze liefde voor hem konden tonen.
In zijn tussenkomsten benadrukte paus Franciscus wat de schoonheid van ons land uitmaakt en moedigde hij ons aan om op die weg verder te gaan. De drie kernwoorden die hij ons naliet waren: dienstbaarheid, zending en vreugde, de vreugde die van Jezus komt”.
“Wat een prachtig geschenk was het om erbij te kunnen zijn toen paus Franciscus in de kathedraal was! De vreugde van de ontmoeting was tastbaar. Ik was onder de indruk van zijn eenvoud en zijn nabijheid. Ik hoop en bid dat zijn bezoek ons zal aanmoedigen om door te gaan met onze inspanningen om een Kerk van levende stenen te worden, een gemeenschap die het Evangelie in praktijk brengt, daar waar het leven het van ons verwacht.”
In België van vrijdag tot zondag 29 september
Vanaf donderdagavond was het de beurt aan België om de Heilige Vader te verwelkomen:
“Vanmorgen heb ik de ontmoeting bijgewoond van de paus met de leken en religieuzen die in de pastoraal staan, in de Basiliek van Koekelberg. Ik ben paus Franciscus zeer dankbaar.
Hij heeft ons Gods barmhartige liefde voor iedereen tastbaar nabij gebracht. Hij zei: “Bij God is er plaats voor iedereen”. In onze geseculariseerde samenleving gaven zijn woorden mij veel vrede en hoop. Ik begreep dat het erom gaat open te staan voor iedereen, voor de verschillende spiritualiteiten die mensen bezielen. En ik voelde dat ik alles wat mooi is in mijn naasten moest waarderen, en dat ik me meer één moest maken. Chiara’s spiritualiteit van de eenheid maakte de weg hiervoor vrij! “
“In het stadion, waar de hele ochtend een ijzige wind waaide, was het prachtig om te zien hoe heel het Godsvolk zich rond de paus schaarde om hem te loven en te danken. Het was de ervaring van een levende Kerkgemeenschap.”
De Hope Happening, van zaterdag op zondag, bracht 6.500 jongeren op de been
Het werd een mini wereldjongerendag, met jongeren uit België en uit de buurlanden, die samenkwamen om hun geloof te vieren.
Een pelgrimstocht bracht de groep van 25 jongeren uit de Focolarebeweging naar de Heizel, de verzamelplaats.
Gebeden, uitwisselingen, liederen en dansen doorvlochten de ontmoeting, met las hoogtepunt: het verrassingsbezoek van de paus! Wat een ontroering! Wat een warm welkom vanwege de jongeren! “Weet je hoe je jongeren herkent? Aan het lawaai dat ze maken!- En als ze niet opvallen, is dat geen goed teken”. Een van de animatoren : “Voor mij was dit Festival een enorme aanmoediging om christen te zijn in een sterk geseculariseerde samenleving zoals België. Het was fantastisch om een jonge kerk te zien, vol leven, die jonge mensen aanspreekt.”
Onze initiatieven
Samen met de Pauselijke Nuntiatuur organiseerden we een aantal gelegenheden om de paus te begroeten voordat hij de Nuntiatuur verliet waar hij verbleef. De vreugde en dankbaarheid van een honderdtal mensen van alle leeftijden was onnoemelijk: de paus van dichtbij kunnen zien, een paar woorden met hem kunnen uitwisselen, door hem gezegend worden, hem onze genegenheid en steun kunnen betuigen….
Ook mensen van andere religies, vrienden van de Focolarebeweging, maakten dit bezoek mee, die zij als ‘historisch’ omschreven. Een bevriende boeddhistische monnik kon de paus begroeten en hem een geschenk aanbieden. Een moslimpaar dat tickets had kunnen bemachtigen woonde de eucharistieviering in het stadion bij, blij deze onvergetelijke ervaring