India, solidariteit in tijden van beproeving

 

Van het delen van materiële goederen tot het bieden van geestelijke en emotionele steun, alle inspanningen lijken een druppel op een gloeiende plaat in de enorme oceaan van de Covid-19 tragedie in India. Toch blijven de plaatselijke gemeenschappen worstelen met het geloof in God en het vertrouwen in elkaar.

“Het is precies een week geleden dat we positief testten. Wij zoeken geen informatie op Internet en staan onszelf niet toe naar het nieuws te kijken of over iets te klagen. We nemen het dag voor dag. Beter worden. Uw gebeden, berichten, goede wensen en voedsel vol warmte zijn ons kracht blijven geven en we kunnen de nabijheid en steun van ieder van u voelen. We blijven dankbaar voor de kleine zegeningen die we hebben gekregen.”

Dit WhatsApp-bericht, verspreid door een gezin uit de Focolare-gemeenschap in Mumbai, is een straal van hoop en moed geweest in deze donkere tijden. Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over het overlijden van collega’s, vrienden en soms zelfs familieleden. Dit komt nog bovenop de voortdurende herinneringen in alle media aan ineenstortende systemen en gezinnen die niet in staat zijn hun zieke of overleden dierbaren waardigheid te bewijzen.

Met een bevolking van 1,3 miljard mensen werd een hoog aantal gevallen in India verwacht. Een jaar lang, tot april vorig jaar, slaagde het land erin de verspreiding te beperken door middel van verschillende maatregelen, van strikte lockdowns tot het traceren van contacten en massavaccinaties. Maar nu verslechtert de situatie dagelijks nu het virus in verschillende delen van het land muteert en de volksgezondheid worstelt om de ongekende vraag naar geneesmiddelen, zuurstof en beademingsapparatuur bij te houden.

Tijdens de pandemie heeft de Focolare-gemeenschap onvermoeibaar gewerkt en in het hele land opnieuw een gemeenschap van goederen gelanceerd om blijk te geven van nabijheid en financiële hulp te bieden aan degenen die hun baan zijn kwijtgeraakt of geld nodig hebben voor dagelijkse voorzieningen. Het Udisha-project van Focolare in India heeft bijna 80 gezinnen kunnen bereiken in enkele gemeenschappen met lage inkomens in Mumbai, door hen te voorzien van voedsel, medicijnen, schoolgeld, boeken, huishuur, elektriciteitsrekeningen, enz. Temidden van het woeden van de tweede golf zetten enkele jongeren hun werk voor het #DaretoCare project voort door eens in de twee weken thuis gekookte maaltijden te serveren aan de daklozen.

Met het doel levens te redden, is een groot deel van de inspanningen en de energie van de Focolare-gemeenschappen nu gericht op de gezondheidszorg. Toen het Holy Family-ziekenhuis in Mumbai een dringend verzoek indiende om zuurstofconcentratoren voor hun 160 bedden op de afdeling Covid, vond de gemeenschap snel sponsors voor twee machines en is zij nu op zoek naar meer.

Nu de tweede golf met volle kracht aanhoudt, voelen de Focolare-families de behoefte om elkaar meer te steunen en zijn ze begonnen dagelijks een half uur samen te bidden, waarbij ze de broodnodige steun vinden in de pijn, de hulpeloosheid en zelfs de eenzaamheid van sommigen. Net als in de begindagen van de Beweging, toen de gemeenschap in Trent (Italië) ontdekte dat God Liefde is, zelfs te midden van de woedende Tweede Wereldoorlog, wordt het online bidden met de Indiase gemeenschap een krachtige manier om uit te drukken dat zij één familie zijn, allen gelijk en verenigd in Gods liefde.