Stel je voor: een feestelijke maaltijd, muziek en … een honderdtal christenen en moslims rond de tafels! Een kruispunt van ontmoetingen en gesprekken die een netwerk van broederschap vormen, een ware oase van vrede.
Zo was het op zaterdag 14 december 2024 voor de avond “Op weg naar de vrede – met kerstdiner” dat plaats vond in Sint-Lambrechts-Woluwe, in het onlangs gerenoveerde parochiehuis van Sint Henri.
Zoals de moslims anderen uitnodigen op hun iftars (avondeten na een dag van vasten) tijdens de Ramadan, openden christenen op hun beurt hun deuren om een kerstmaaltijd te delen in het bijzondere kader van dit christelijke feest. Op deze manier konden enkele schatten van het christelijk geloof gedeeld worden, in een houding van respect, onthaal en waardering voor de diversiteit van anderen. Het schiep een sfeer van familie, van broers en zussen, van tastbare aanwezigheid van God.
Veelzeggend is het feit dat dit project wordt geleid door moslims en christenen samen, uit verschillende Brusselse verenigingen: Fedactio, ENWF (European Network of Women of Faith) en IDP (Intercultural Dialogue Platform) aan moslimzijde, en de Kapel voor Europa, de Focolarebeweging en InTOUCH aan christelijke zijde.
De eerste versie in december 2022, werd bijgewoond door 30 mensen, de tweede door 55, en deze keer namen honderd mensen van verschillende achtergrond en overtuiging de kans om deze levende broederschap te ervaren. Dankzij de financiële steun van het vicariaat van Brussel en van de moslimverenigingen kon deze avond worden georganiseerd.
Langs een presentatie van spirituele parels van verschillende auteurs werd de betekenis die Kerstmis voor christenen heeft, uitgedrukt. Van Radcliffe tot Merton, van Bobin tot Lubich en Karram (respectievelijk de stichter en huidige voorzitter van de Focolarebeweging), en eindigend met Gülen, de stichter van de Hizmetbeweging, die onlangs overleed. Een meditatief moment over de gaven die God aan de mensheid geeft langs de inspiraties en charismatische gaven van zijn Geest.
Daarna tijd voor de uitgebreide kerstmaaltijd dat begon met Marokkaanse en Turkse voorgerechten, een typisch kersthoofdgerecht, en tussendoor de vele gesprekken aan tafel. Het muzikale intermezzo, met kerstliederen gezongen door het publiek en twee Oosterse liederen werden begeleid door mandoline en kanoun. Het raakte ieders hart. Het finale hoogtepunt: een multicultureel dessertbuffet.
De hele avond was een dozijn jonge moslims en christenen in de weer om iedereen te bedienen!
De overheersende noot van de avond was dan ook vreugde en dankbaarheid om dit te mogen meemaken, in een algemene context di eerder negatief is. En uiteraard het verlangen om door te gaan op de weg die we samen afleggen.
Enkele reacties van deelnemers:
Een moslim: “Ik ben al vele jaren betrokken bij de interculturele dialoog, maar ik heb nog nooit zo’n ervaring meegemaakt waarbij we elkaars religieuze erfgoed leerden kennen. Het was echt buitengewoon”.
Een moslim die al lange tijd bevriend is met het Focolare: “Het heeft me echt veel plezier gedaan en het stelt me in staat om het pact van broederschap, van eenheid en delen tussen moslims en christenen te vernieuwen, om die vlam van liefde en eenheid nieuw leven in te blazen, en om altijd met grote hartelijkheid te zorgen voor dit mooie en gezegende zaad dat onze lieve Moeder Chiara (moge zij rusten in vrede) ons heeft nagelaten!”
Een christen: “Wanneer mensen van verschillende religies elkaar ontmoeten in een geest van vriendelijkheid en respect, ontstaat er een ‘goddelijke’ ruimte waar de adem van de Geest van Liefde een voorsmaakje biedt van de hemel, een platform van eenheid in verscheidenheid waaruit een kracht voortkomt die ons aanmoedigt om dergelijke ruimten van vrede om ons heen te vermenigvuldigen”.
Een Witte Pater: “Onze congregatie Missionarissen van Afrika werd in 1868 in Algerije gesticht en het bevorderen van vriendschap tussen christenen en moslims is een pijler van ons charisma. Wat mij het meest raakte was de broederlijke en vriendelijke sfeer tussen iedereen en de openheid, het respect en de interesse in elkaars religie en cultuur. Het laat zien dat eenheid in verscheidenheid niet alleen mogelijk is, maar ook mooi en verrijkend.”
Een moslim met een doctoraat in theologie: “Ik heb altijd geloofd in dialoog, maar deze avond bereikte de dialoog een nieuw niveau. Wij gelovigen, ongeacht onze religie, moeten meer verenigd zijn om van deze wereld een betere plek te maken.”
Een moslim die al lange tijd betrokken is bij de dialoog: “Deze avond doet me denken aan wat Rumi zegt: als mensen van verschillende religies, talen en nationaliteiten samenkomen en aan tafel gaan zitten, ook al kunnen ze elkaar door hun taal niet begrijpen, hoeft er maar een klein venster in hun hart open te gaan en wordt eenheid mogelijk”.
Een christen: “Ik ga hier weg met iets heel speciaals in mijn hart, onze passie voor dialoog, onze gedeelde overtuiging dat de wereld kan veranderen”.