Islamo-christelijke bijeenkomst met Maria Voce en Jesús Moràn

 
"We zijn een gemeenschap, een 'profetische minderheid' zou je kunnen zeggen". Dit zijn de woorden van Maria Voce, voorzitter van de Focolarebeweging en Jesús Moràn, co-voorzitter, tijdens een islamo-christelijke bijeenkomst in Brussel op 26 november. Zo'n vijftig christenen en moslims die al jarenlang samen op weg zijn, in een groot respect voor de culturele en religieuze identiteit van de ander. Allemaal protagonisten van de dialoog.

De komst van het ‘wij’

“We zijn een gemeenschap, een profetische minderheid”. Dit zijn de besluiten van Maria Voce, presidente van de Focolarebeweging en van Jesus Moràn, de co-president, tijdens een islamo-christelijke bijeenkomst in Brussel op 26 november 2018.

Een vijftigtal christenen en moslims die in ons land reeds jaren trachten samen de broederlijkheid  te leven in de diversiteit maar met het respect voor de religieuze en culturele identiteit van ieder. Allen acteurs van de dialoog.

Hartelijke begroetingen rond een Marokkaanse tas thee en een Belgisch fruitsap hebben al vlug een klimaat van familie gecreëerd. Daarna de voorstelling van de Focolarebeweging door een moslima (die reeds de Spiritualiteit van Eenheid leeft van in haar jeugd) en een diepe gedachtewisseling met Maria Voce en Jesus Moràn. “Hoe de ‘religie’ ons heel diep verbindt (dit is ook de betekenis van het woord religie), we ervaren een diepe eenheid – heeft Jesus Moràn gezegd – want God is te groot en Hij is overal aanwezig in ons leven”.

De aanwezigheid van de islam op Belgische bodem dateert van een 60 jaar geleden met de komst van Marokkaanse en Turkse gastarbeiders. Daarna zijn er ook moslims gekomen vanuit andere landen, en vandaag verrijkt zich deze aanwezigheid door nieuwe generaties geboren in België.

Na de aanvallen te Brussel in maart 2016 is de dialoog met de moslims een prioriteit geworden, ook op het politieke niveau. Er is een nieuw bewustzijn ontstaan over de problematiek die verbonden is met de integratie, beter nog de niet-integratie van de moslims in de samenleving. De nadruk wordt vaak gelegd op de verschillen, een ‘wij’ en een ‘zij’ in stand gehouden door fundamentalistische stromingen. En de sterk gelaïciseerde maatschappij verward dikwijls het fundamentalisme met de islam in zijn essentie en zijn schoonheid.

In België, is de vriendschap tussen de focolari en de moslims gegroeid meerdere decennia geleden, vooral doordat een focolarina, Yvonne Béchet, les is gaan geven in een wijk van Brussel met een sterke islamaanwezigheid. Zij bezocht de families, hielp hen met administratieve zaken, vergezelde hen naar het ziekenhuis, enz. Diepe banden zijn gesmeed met veel van deze personen en stilaan beetje per beetje wensten sommigen de drijfkracht te leren die deze zeer vrijgevige lerares animeerde. Zo heeft er zich een kleine groep gevormd die verder gegaan is met Focolare, door ook deel te nemen aan de internationale islamo-christelijke bijeenkomsten in Castel Gandolfo (in het internationaal centrum van de Beweging nabij Rome).

De geëngageerde dialoog is een ‘dialoog van het leven‘ die een netwerk weeft van geleefde broederlijkheid, hernieuwd en bijzonder gewaardeerd in deze moeilijke tijden die doordrongen zijn van wantrouwen.

 

 

 

Lees ook