Margaret Karram en Jesús Morán bezoeken het bedrijvenventrum Lionello in Loppiano

 

Van 28 oktober tot 2 november 2021 brachten Margaret Karram en Jesús Morán, presidente en co-president van de Focolarebeweging, vergezeld van een groep Algemene Raadsleden, een bezoek aan het focolarestadje Loppiano, in de buurt van Firenze. Loppiano, dit internationale en multiculturele laboratorium van broederlijkheid, is de eerste van de focolarestadjes en de meest ontwikkelde.

Het bezoek van de Presidente is altijd een gelegenheid om de balans op te maken, de moeilijkheden en beperkingen te analyseren, de haalbaarheid van de projecten na te gaan en samen na te denken over de toekomst.

Dit is ook het geval voor het Lionello Bonfanti bedrijvencentrum. Margaret en Jesús konden kennis maken met het personeel en de medewerkers, en de belangrijkste “thema’s en plaatsen” van het centrum verkennen: de SCIC-tentoonstelling, de permanente tweedehands winkel, de polikliniek Risana, de volledig uitgeruste sportzaal, de school voor civiele economie, de kantoren en de conferentiezalen.

Het leven van het jaar en de nieuwe projecten in uitvoering werden gepresenteerd door algemeen directeur Rebeca Gomez en de leden van de raad van bestuur van de Gemeenschapseconomie (GE). Dit werd gevolgd door de groeten van de Belgische voorzitter

Koen Vanreusel, die ons eraan herinnerde dat het centrum steeds meer een “thuis en familie voor ondernemers” wordt. Na zijn terugkeer vertrouwde Koen ons toe: “Als voorzitter van de Raad van Bestuur van de–het bedrijvencentrum Lionello Bonfanti heb ik mijn ervaring als bedrijfsleider in België ter beschikking kunnen stellen van dit initiatief. Het is een verrijkende ervaring die mij ook in staat stelt in contact te komen met vele jongeren die een bedrijf willen oprichten dat werkt volgens de waarden die door de Gemeenschaseconomie worden bevorderd”.

Margaret gaf uiting aan haar dankbaarheid voor de waargenomen passie om de GE te verbinden met het Heilige Land (waar zij geboren is), de plaats van de eerste christelijke gemeenschap die het delen van goederen als een vorm van spiritualiteit beleefde. “Hoe kunnen we niet enthousiast zijn als er mensen om ons heen zijn die erin geloven en er met verve aan werken? – We willen er allemaal in geloven en duurzame oplossingen vinden, los van de uitdagingen. Laten wij samen voorwaarts gaan, naar deze unieke ziel en dit unieke hart, opgeroepen door God die voor ons wegen opent door zijn tussenkomst.

Jesús besloot zijn bezoek met het benadrukken van zowel de cognitieve component, versterkt door de initiatieven en cursussen die in het bedrijvencentrum worden aangeboden, als de charismatische realiteit van de winkel van de gemeenschap van goederen. Voor hem is de Polo Lionello een uitstalraam van de GE, zowel een plaats met een internationale roeping als een plaats die geworteld is in het grondgebied en drie fundamentele dimensies van de Focolarebeweging belichaamt: de spirituele, de culturele en de dimensie van de actie.

Lees ook