Matera, Hoofdstad van een cultuur van Eenheid

 
In Matera, culturele hoofdstad van Europa 2019, lanceerden de voorzitter en covoorzitter van de Focolarebeweging, een krachtige oproep voor een Europa dat open, inclusief en in dialoog is

In Matera, culturele hoofdstad van Europa 2019, lanceerden de voorzitter en covoorzitter van de Focolarebeweging, een krachtige oproep voor een Europa dat open, inclusief en in dialoog is.

Matera, de “stad van kiezels”, als levendig model van een harmonieus, rechtvaardiger en broederlijker samenleven. Maria Voce en Jesús Morán lanceerden deze uitdaging op zaterdag 22 juni 2019 in Matera, culturele hoofdstad van Europa 2019. Tijdens het congres ‘Leven in tijd en ruimte: de cultuur van eenheid ten dienste van de stad’, georganiseerd door de Focolaregemeenschap samen met de vereniging ‘Elicriso’ van Matera, hebben de voorzitter en de covoorzitter een krachtige boodschap naar Europa gestuurd waarin zij het oude continent uitnodigen om zijn missie te herontdekken: de wereld te laten zien dat diversiteit mogelijk is zonder verschillen te onderdrukken of identiteiten aan te tasten.

Er waren ongeveer 550 personen aanwezig waaronder de aartsbisschop van Matera-Irsina, A.G. Caiazzo Oliva, secretaris-generaal van de Stichting Matera Basilicata 2019. Maria Voce beschreef de “cultuur van eenheid” – waarvan de leden van de Focolarebeweging over de hele wereld de woordvoerders zijn – in de concrete aspecten van het leven van een stad. De voorzitter van de Focolarebeweging stelde de vraag: hoe kunnen we vandaag “een cultuur van dialoog, gastvrijheid, broederschap” leven op het gebied van economie en werk, interculturaliteit, sociale ethiek, gezondheid en leefmilieu, kunst, menselijke vorming of de moderne communicatiemiddelen?

In antwoord op deze vraag presenteerde de voorzitter enkele voorbeelden van steden waar – ook door de betrokkenheid van de Focolarebeweging – burgers de “roeping” van hun stad hebben ontdekt door genereus van hun eigen buren, van hun eigen gemeenschap te houden, door “actieve en medeverantwoordelijke burgers” te zijn, door “samen de kunst van de participatie” te realiseren. Dit is het geval in Sulcis Iglesiente, in Sardinië, waar de Focolarebeweging, samen met andere vredesbewegingen, een comité hebben gevormd dat zich inzet voor de omschakeling van een bedrijf dat wapens produceert. En ook in Polen, waar de overheidsfunctionaris van de Opper-Silezische Raad spreekt van een Polen dat helemaal niet op zichzelf teruggeplooid is en soeverein, en van sommige steden waar samenwerking tussen religieuze gemeenschappen en niet-gouvernementele organisaties de integratie van Oekraïense migranten bevordert.

Maar om de steden van de 21ste eeuw weer op te bouwen, volstaat het niet om de burgerparticipatie te doen toenemen, besloot de voorzitter van de Focolarebeweging. Er is ook een specifieke bijdrage van de politici noodzakelijk. Zij worden opgeroepen om ‘de liefde van de liefde te beoefenen’, een uitdrukking die Chiara Lubich gebruikte om politiek engagement te definiëren. Met andere woorden, ze zijn persoonlijk geroepen om ruimtes te creëren waar initiatieven en liefde voor mensen en groepen kunnen worden gerealiseerd en bij elkaar gebracht, net als de kleuren van de regenboog.

In een interview met RAI-journalist Gianno Bianco onderzocht Jesús Morán vervolgens de redenen voor het streven naar broederlijk samenleven in onze steden, met name in Europa. De covoorzitter van de Focolarebeweging zei dat hij ervan overtuigd was dat Europa geroepen is om “het model te zijn voor alle projecten voor de eenwording van de wereld”. Om deze roeping te verwezenlijken, zei Morán, moet het terugkeren naar zijn christelijke wortels, naar een christendom waarvan de grote profetie “universele broederschap” is, die processen aanmoedigt die, ook al hebben ze een duidelijke wortel en identiteit, inclusief zijn en openstaan voor dialoog en dus openstaan voor mensen met de meest uiteenlopende posities, religies of ideologieën”.

De wensen van de voorzitter en covoorzitter van de Focolarebeweging in Matera bestreken een brede horizon: “een hoofdstad zijn van een cultuur van eenheid”, “een nieuwe stad” die in staat zou kunnen zijn “het doel van ons Europa en dat van de menselijke familie opnieuw in eenheid te brengen”.

 

 

Lees ook