Noodtoestand in het Midden-Oosten, een hulpoproep

 

De avondsessie van donderdag 14 november was een gelegenheid om meer te weten te komen over de crisissituaties in Syrië en Libanon door te luisteren naar getuigenissen van mensen die ter plaatse werken. Als eerste was Robert Chelhod aan de beurt, een Syrisch-Arabische katholieke focolarino die op bezoek was in België. Hij bracht zijn kindertijd en jeugd door in Libanon en wilde in 2017 terugkeren naar Syrië. Daarna kwamen twee andere focolarini die momenteel in Libanon zijn: Christian Charney en Bernard Keutgens, uit België, in contact via zoom. Stefano Comazzi, voorzitter van de Italiaanse internationale samenwerkings-NGO AMU (Actie voor een Verenigde Wereld), sprak ook via zoom.

Robert Chelhod is voorzitter van de Syrische Raad van “Zaden van Hoop”, die 18 projecten opvolgt met 28 activiteiten voor meer dan 10.000 directe begunstigden. 270 medewerkers stellen zich ten dienste van de projecten in verschillende Syrische steden.

De situatie is dramatisch omdat de desastreuze gevolgen van de oorlog die sinds 2011 woedt, zijn verergerd door de verwoestingen die de aardbeving in 2023 heeft aangericht. Werkloosheid, devaluatie van de munt en stijgende prijzen voor basisbehoeften – voedsel, geneesmiddelen, brandstof voor vervoer en verwarming – maken de bevolking steeds kwetsbaarder. In veel steden wordt slechts een paar uur per dag elektriciteit geleverd, op onbepaalde tijdstippen, en de kosten zijn vervijfvoudigd.

Hoe overleef je in zo’n situatie? Het is begrijpelijk dat veel gezinnen met kleine kinderen en veel jongeren ervoor hebben gekozen om te emigreren. Om te kunnen blijven zouden ze toekomstperspectieven nodig hebben. Maar door de oorlog, eerst in Oekraïne, daarna in Palestina en Libanon, is Syrië het vergeten land geworden. Als gevolg daarvan is de hulp uit het buitenland sterk afgenomen en is het voortbestaan van de 18 projecten gedragen door de Focolare in vraag gesteld door een gebrek aan middelen. Daar komt bij dat de internationale sancties die nog steeds van kracht zijn tegen Syrië het erg moeilijk maken om geld over te maken.

Stefano Comazzi presenteerde kort de doelstellingen en de filosofie van de NGO AMU: een partnerschap aangaan met bevolkingsgroepen in nood, streven naar wederkerigheid en professionalisme. AMU werkt sinds 2011 in Syrië, in samenwerking met de lokale Focolarebeweging. Er zijn 4 projecten opgezet in verschillende steden, om sociaal-medische hulp en ondersteuning voor basisonderwijs te verlenen : toegang tot zorg voor patiënten met kanker en andere chronische ziekten, schoolbegeleiding en activiteiten met kinderen en tieners die vaak getraumatiseerd zijn, fysiotherapie en een school voor doofstommen in Aleppo. Dan is er RESTART (restart to stay): microkredieten die worden verstrekt aan mensen die een economische activiteit willen opzetten, met ondersteuning gaande van haalbaarheidsstudies tot cursussen bedrijfsbeheer, inclusief de aankoop en levering van apparatuur.

Bernard Keutgens, een gezinspsychotherapeut, benadrukt de trauma’s die Syriërs ervaren en de noodzaak om mensen op alle niveaus te helpen. Er zijn ook Syriërs die jaren geleden naar Libanon gevlucht waren en nu terug naar hun thuisland gegaan zijn omwille van de bombardementen van de afgelopen maanden. Deze mensen hebben niets meer, geen thuis, geen werk.

Christian Charney had het over de dramatische situatie in Libanon. Op dit moment hebben groepen moslimgezinnen (ongeveer 130 personen) onderdak gevonden in het Focolare Centrum ten noorden van Beiroet. Er is een gemengd beheercomité opgericht. Een betekenisvolle getuigenis in een land dat bedreigd wordt door een burgeroorlog tussen groepen van verschillende culturen en religies.

De Coördinatie voor Noodhulp van de Focolarebeweging lanceert een buitengewone internationale fondsenwervingscampagne voor de mensen in het Midden-Oosten.

Via AMU kun je online een donatie doen door te kiezen uit de projecten die zich

richten op het Midden-Oosten:

https://www.amu-it.eu/en/campaigns/middle-east-emergency/

Of door een overschrijving op de volgende zichtrekening:

AMU – Azione per un Mondo Unito ETS ; IBAN: IT 58 S 05018 03200 000011204344 ; Banca Popolare Etica

Code SWIFT/BIC: ETICIT22XXX

Melding: Noodtoestand Midden-Oosten

Vergeet niet voor alle donaties van €40 of meer het nationale register nummer en het adres te vermelden bij de donatie die je doet aan AMU Luxembourg, AFN, AMU it of een andere vereniging: dit is verplicht vanaf 2025 en moet worden vermeld op het belastingcertificaat dat AMU afgeeft en samen met de donatie naar hen opstuurt.

Elke donatie door personen uit een EU-lidstaat aan non-profitorganisaties van sociaal nut in overeenstemming met de geldende regelgeving in de respectieve landen, geniet van dezelfde belastingvoordelen als die welke zijn voorzien voor donaties aan instellingen in het land van de donor, in overeenstemming met arrest C-318/07 van het Hof van Justitie van de Europese Unie (Grote Kamer) van 27 januari 2009. Alle projecten die in deze campagne gepresenteerd worden, worden uitgevoerd ter ondersteuning van sociale acties en humanitaire hulp door de gemeenschappen van de Focolare-beweging die actief zijn in verschillende delen van de regio. Bijgewerkte informatie is beschikbaar op de website https://www.amu-it.eu/en/

Lees ook