Op bezoek in een woonzorgcentrum

 

Op 25 november 2023 mochten een vijftiental kinderen tussen 5 en 9 jaar op bezoek gaan bij ouderen in het woonzorgcentrum in Ramillies. Een dertiental ouderen waren blij om hen te ontmoeten, ook al hadden ze geen idee hoe het zou verlopen.

Voor enkele kinderen was het de eerste maal dat ze een bezoek brachten aan ouderen in zo’n centrum, en ze waren wat onwennig toen ze hen zagen. Maar alle kinderen hadden er echt zin in om hen graag te zien. Ze gaven iedereen een warme handdruk en stelden zich voor.

Samen hebben we een liedje gezongen met veel gebaren en begeleid door de gitaar. Het lied drukt uit hoe God iedereen graag ziet, niet alleen als het ons goed gaat, maar ook als het ons minder goed gaat of als we fouten maken: God blijft ons graag zien.

Eerst keken de ouderen nogal ernstig naar de kinderen, maar stilaan zagen we een grote glimlach op hun gezicht en ze begonnen samen met de kinderen de gebaren te maken en sommigen zongen voorzichtig het refrein mee.

In vier groepjes hebben we daarna samen ‘mandala’s voor de vrede’ gekleurd en een spel gespeeld dat toont hoe iedereen in vrede kan leven met elkaar. Dit bracht echt een familiesfeer.

Een meisje zei nadien: “Ik was nog nooit bejaarden gaan bezoeken in zo’n groot huis waar veel ouderen samenwonen. Toen ik mensen in een rolstoel zag, was ik een beetje bang van hen, maar met het spel van de vrede in ons klein groepje zag ik hoe blij de mevrouw in de rolstoel was van wie ik eerst wat bang was. Wij hebben heel leuk samengespeeld. En toen is zij voor mij een beetje een vriendin geworden.”

Op het einde was er een wederzijdse uitwisseling. Mooi om te zien hoe verrijkend het is als ouderen en kinderen elkaar kunnen ontmoeten.  Ze hebben echt veel deugd aan elkaar.

Rita Segers

Lees ook