‘Prophetic Economy : for the people, for the planet, for the future’

 

Brussel 12.10.2019 (www.propheticeconomybelgium.org)

Onze wereld wordt geconfronteerd met een ongeziene ecologische en sociale crisis. Klimaatverandering en toenemende ongelijkheid worden aangewakkerd door onrechtvaardige economische structuren, kortzichtig beleid en verouderde praktijken. In een wereld waar groot beter is, kunnen profetische ervaringen zoals die van 12 oktober te Brussel onbeduidend lijken, klein en minimaal. Het zijn prototypen die heel uitdagend kunnen zijn. ‘Out of the box’ zoals men zegt. Ze worden gedreven door een gewaagde visie en zenden een positieve energie uit ​ten dienste van het algemeen welzijn en de kwetsbare mens.
Prophetic Economy België, een evenement geïnspireerd door Prophetic Economy internationaal en met veel enthousiasme georganiseerd door een samenwerking tussen KULeuven, UCLouvain, het netwerk van de Gemeenschapseconomie (Focolarebeweging), ATD Quart Monde en Domus Mundi.

Het evenement op 12 oktober in de Campus Brussel van KULeuven bracht 120 personen samen: jonge ondernemers, studenten, professors, organisaties die geïnteresseerd zijn in een meer rechtvaardige, eerlijker, duurzamere economie die in dienst staat van de mens, de planeet en de toekomst met een speciale aandacht voor de ‘armen’.

De dag is gestart met de video-conferentie van Luigino Bruni (LUMSA Rome, internationale coördinator van de Gemeenschapseconomie) die het evenement situeerde in het perspectief van ‘The Economy of Francesco’, een initiatief waarbij Paus Franciscus van 26 tot 28 maart 2020 jonge economisten en ondernemers uit de hele wereld uitnodigt in Assisië om samen na te denken wat een duurzame economie kan betekenen.

Na de boeiende uiteenzetting van Jean Tonglet ( ATD Vierde Wereld ) die de schreeuw van de arme liet horen en pleitte voor een economie in dienst van de mens met respect voor het milieu, hebben verschillende start-ups hun project toegelicht, waarbij woorden als “duurzaamheid” en “community” scheering en inslag waren: Olivier Hendrickx met ‘ Startsome’ in Leuven (hoe koffietassen herbruiken), Stefanie Veraghtert met ‘The Big C’ (kwetsbare mensen helpen om zich op de arbeidsmarkt te integreren).

Enkele tieners van de beweging ‘Juniors voor een Verenigde Wereld’ hebben het project ‘Zero-honger’ (gelanceerd door de FAO) niet alleen voorgesteld, maar ook in praktijk omgezet. Niets van de middag-lunch mocht verloren gaan! Het teveel aan broodjes werd naar de daklozen gebracht.

Ignace Schops, directeur van RLKM (Regionaal Landschap Kempen en Maasland) toonde hoe het hoogdringend is om iets te doen om onze planeet te redden. Naast verschillende eco-systemen heeft hij zijn ‘Reconnection’ model voorgesteld. Een model dat mensen, bedrijven, politiek en natuur wil verbinden en ondertussen wereldwijd belangstelling krijgt.

Na de middagpauze waren de verschillende workshops een kans om verschillende thema’s en projecten verder uit te diepen: Coöperatief ondernemen, Sociale Economie, Tewerkstelling, ‘Move with Africa’, Economie en Spiritualiteit.

Na een boeiend panelgesprek met enkele ondernemers en de deelnemers dat nogmaals toonde hoe elke aanwezige ‘changemaker’ wil zijn in de huidige economie, volgde de uitreiking van de premies van de video-award. Uit de 19 ingediende projecten voor een duurzame economie heeft de jury er drie geselecteerd waaronder twee ex aequo’s: “De Kollebloem” (www.kollebloem.be), een biologisch – dynamisch tuinbouwbedrijf waar mensen ook tot rust kunnen komen en “Waw” (www.waw.jobs/makeitwork), een selectiebureau dat de meest kwetsbaren aan werk probeert te helpen en deel van hun winst investeert in het ‘Make it work project’ dat jongeren in moeilijkheden begeleid. « Wikd » (www.wikd-be.com), de start-up van een jonge vluchteling die niet bij de pakken wou blijven zitten en meubels een tweede leven geeft, ontving de derde award.

Het project van een ‘mini-onderneming’ van een groep leerlingen van het multiculturele Imelda-instituut uit Molenbeek, werd door de jury gefeliciteerd voor hun originaliteit en diversiteit. Ze krijgen nu de begeleiding van een professionele consulent om hun project verder te ontwikkelen.

De ganse dag is er een rijke dynamische uitwisseling geweest onder alle deelnemers. Mooi om zien hoe de enthousiaste tieners ernstig genomen werden.

Het netwerk van ‘changemakers’ voor een betere wereld is gelanceerd.

Het gedetailleerde programma van de dag met foto’s zijn te vinden op de website:  www.propheticeconomybelgium.org

 

 

 

 

 

Lees ook