Schreeuw om hulp?

 

Een paar jaar geleden ontmoette ik op een concert een jongeman die de doedelzak speelde, erg getalenteerd en vriendelijk. We hebben een beetje gepraat. Toen hoorde ik dat hij met een jong meisje ging trouwen dat ik ook kende. Op een dag deed hij een vriendschapsverzoek op Facebook en ik reageerde positief. Onze contacten bleven beperkt tot dat. Tot voor kort heb ik nooit meer iets van hem gehoord.

Maar heel recentelijk zijn er publieke berichten van hem verschenen (op Facebook), zeer negatieve berichten, waarin hij het heeft over zijn toenemend drugsgebruik, deze samenleving van… waar hij geen plaats heeft, zijn onlangs verloren baan, zijn breuk met zijn vrouw, zijn onvermogen om terug op het spoor te komen tot het punt van overwegen om een bandiet te worden, zijn nietigheid als muzikant die niets meer produceert en niet meer speelt… In het begin stoorde het me. Hem niet meer kennende, vond ik dat het opleggen van dit soort zelfvernietigende boodschappen aan iedereen niet acceptabel was. En toen zei ik tegen mezelf dat ik als christen geen recht had om niets te doen. Misschien was het een schreeuw om hulp?

Dus schreef ik hem een privé-boodschap om hem te vertellen hoe triest het was om een getalenteerde jongeman als hij zichzelf zo te zien vernietigen. Natuurlijk had ik hem geen oplossing te bieden, maar hij kon zo niet blijven, hij kon zo’n echt talent niet verpesten. Ik heb hem ook gezegd dat hij in mijn gebeden zou zijn. Nou ja, van alles. Ik dacht dat hij waarschijnlijk zou overwegen dat ik me met dingen bemoeide die me niets aangaan, misschien herinnerde hij zich zelfs niet meer aan mij. En een paar dagen later antwoordde hij eenvoudigweg “Bedankt voor de boodschap”, vergezeld van een video waar hij muziek maakte. Sindsdien publiceert hij regelmatig video’s van zichzelf als muzikant en de reacties van zijn Facebook-vrienden zijn talrijk: ze zijn blij hem zo te zien en ze feliciteren hem dat hij zo goed speelt. De negatieve berichten zijn verdwenen.

Ik weet niet in hoeverre mijn boodschap een belangrijke rol heeft gespeeld, maar ik denk dat het misschien een element is geweest voor een wederopstanding.

Stéphane