Als onderdeel van Start4Change hebben we kort geleden een reis gemaakt naar Italië met ongeveer dertig jongeren.
https://iiw.kuleuven.be/nieuws-en-agenda/nieuws/start4change
Start4Change (S4C) is een interdisciplinair opleidingsinitiatief voor jongeren, geïnspireerd door de encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti. Het doel is om deelnemers te betrekken en hen aan te moedigen na te denken over de sociale verandering die in deze documenten wordt bepleit. S4C verwelkomt jongeren van 18 tot 30 jaar, inclusief studenten van vier verschillende faculteiten aan de KU Leuven (Ingenieurswetenschappen, Architectuur, Filosofie en Theologie), alumni en zowel werkenden als werkzoekenden. Start4Change (S4C) zet niet alleen jongeren aan tot nadenken; ook voor het team van begeleiders, waaronder zowel mensen van Focolare als externe partners, is het een changemaker.
In de eerste week van februari 2025 gingen de jongeren op een inleefreis naar Italië, waar ze gezelschap kregen van studenten van Istituto Universitario Sophia (Loppiano), Università Pontificia Salesiana (Rome) en Pontificia Università Urbaniana (Rome). Hun reisprogramma omvatte bezoeken aan Loppiano (Universiteit Sophia, Polo Lionello), Firenze (Centro Internazionale Studenti Giorgio La Pira), Assisi (Laudato Si’ Movement) en Rome (Borgo Laudato Si’ Castel Gandolfo en het Dicastery for Promoting Integral Human Development).
Start4Change (S4C) wordt georganiseerd door Dialogue4All, KULeuven, het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede, Ecokerk en Kamino. Het project begon met twee interactieve reflectiebijeenkomsten over de twee encyclieken, gehouden tussen oktober en december 2024. Van februari tot mei zullen de deelnemers van Start4Change werken aan een praktijkopdracht: oplossingen bedenken voor concrete maatschappelijke uitdagingen, zoals energiearmoede in multiculturele wijken. Een voorbeeld hiervan is de renovatie van een gebouw in de Gentse Rabot-wijk, met de vraag hoe technologie, inclusief artificiële intelligentie, inclusiever kan worden ingezet. De focus ligt op het betrekken van iedereen en het vinden van oplossingen die de samenleving ten goede komen. De resultaten van de praktijkopdracht worden gepresenteerd tijdens een derde interactieve reflectiebijeenkomst, die plaatsvindt in Gent op 22 mei 2025 van 17u tot 19u in aanwezigheid van onze aartsbisschop Terlinden. Dialoog tussen de jongeren, het team van begeleiders en de aartsbisschop staat daarbij centraal.
De invloed van paus Franciscus strekt zich uit buiten katholieke kringen en vindt weerklank bij jongeren van diverse achtergronden, inclusief moslims en niet-gelovigen. Een professor die aan het programma deelneemt, verwoordde het zo: “Ik ben geen christen, ik heb geen geloof, maar ik waardeer deze documenten vanwege hun sterke inhoud.” Een deelneemster verwoordde haar motivatie treffend: “Ik wil mezelf veranderen en proberen te begrijpen hoe ik kan bijdragen om ook de wereld te helpen veranderen.” De waarde van de documenten en hun ethische reflecties zijn immers relevant, zeker in een tijd waarin technologische vooruitgang morele vraagstukken oproept.
Internationale studenten waarderen het programma ook. Henri, masterstudent aan de Sophia universiteit, die betrokken is bij “Samen voor een nieuw Afrika”, ziet Start4Change als een kans om zich voor te bereiden op een leidersrol binnen lokale gemeenschappen. “Ik wil begrijpen waar onze gemeenschappelijke basis ligt in ons zoeken naar onze identiteiten,” zei hij. Deze zoektocht naar een gedeelde basis vormt de kern van Start4Change, dat jongeren oproept om actief betrokken te zijn bij maatschappelijke verandering. Een Poolse deelneemster formuleerde haar ervaring als volgt: “Voordat ik hoorde over het Start4Change-project, voelde ik me vastzitten en geïsoleerd. Ik had geen hoge verwachtingen, maar tegen het einde van de inleefreis begon ik de bijeenkomsten echt te waarderen. Nu realiseer ik me dat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn omgeving kan veranderen. Mijn volgende stap is om mezelf uit mijn comfortzone te duwen. Ik wil beter begrijpen hoe de wereld werkt en meer in contact komen met mensen. Ik besef nu pas dat, terwijl ik alleen iets kan bereiken, we als groep veel meer kunnen bereiken.”
Het team van begeleiders heeft vastgesteld dat Start4Change een effectieve methodiek heeft ontwikkeld die mensen met diverse competenties en achtergronden samenbrengt om gezamenlijk en met jongeren na te denken over ieders rol in de wereld van vandaag en morgen.
Alexis Versele en Ton Jongstra