Tijd van de Schepping

 

Een interview met Stefania Papa, de nieuwe leider van EcoOne, de culturele actie van de Focolarebeweging ten gunste van het milieu: de inzet van haar leden voor de “Tijd van de Schepping” en haar verschillende initiatieven ter bescherming van onze planeet.

Elk jaar, van 1 september tot 4 oktober, vindt overal ter wereld de “Tijd van de Schepping” plaats, een initiatief van gebed en concrete actie om ons gemeenschappelijk huis veilig te stellen en te beschermen. Stefania Papa is het nieuwe hoofd van EcoOne, de culturele actie van de Focolarebeweging, die een netwerk ondersteunt van leraren, academici, onderzoekers en vakmensen die werkzaam zijn op het gebied van de milieukunde.

Stefania, wat is de ‘Tijd van de Schepping’?

Het is een specifieke periode die loopt van 1 september, de Wereldgebedsdag voor de integriteit van de schepping, tot 4 oktober, het feest van Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de ecologie. Dit is een tijd waarin de verschillende Kerken over de hele wereld samenkomen om te bidden en concrete acties te bevorderen om ons gemeenschappelijk huis veilig te stellen en te beschermen. Het thema van dit jaar is: “Een huis voor iedereen? Vernieuwen van Gods Oikos” In het Grieks betekent Oikos huis.

[…] In de nabije toekomst vinden twee zeer belangrijke evenementen plaats: van 11 tot en met 24 oktober 2021, de Conferentie van de Verenigde Naties over biodiversiteit (COP15), waar de wereldleiders belangrijke doelstellingen zullen vaststellen om de schepping te beschermen, en van 31 oktober tot en met 12 november 2021, de 26e Conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP26), waar de landen hun plannen zullen bekendmaken om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen.

De Focolarebeweging is een partner in de Laudato Si beweging. Hoe is het betrokken bij de ‘Tijd van Schepping’?

Voor de “Tijd van de Schepping” neemt de Focolarebeweging als geheel deel aan de initiatieven van de katholieke Kerk, zoals het actieplatform Laudato si’ (voorheen de wereldwijde katholieke klimaatbeweging) waartoe zij behoort.

Tijdens de laatste Algemene Vergadering van Focolare, die in februari 2021 werd afgesloten, werd de ecologische omschakeling van leden en structuren nieuw leven ingeblazen, met kleinschalige, middelgrote en grootschalige activiteiten (zoals internationale projecten die worden gefinancierd, ook in het kader van ontwikkelingssamenwerking: Actie voor nieuwe gezinnen, Actie voor een verenigde wereld ) Daarnaast zijn de jongeren van de Beweging dit jaar betrokken bij DareToCare-environment. Een campagne die “dare to care” betekent, d.w.z. zorg dragen, actief belangstelling tonen, belang hechten aan de meest kwetsbaren, aan de planeet, aan onze stad, aan de problemen van onze samenleving.

In mei jl. werd de NGO New Humanity geaccrediteerd als waarnemer bij het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), het VN-agentschap dat zich bezighoudt met alle wereldwijde milieuvraagstukken.

Op cultureel en educatief gebied zijn er verschillende door EcoOne geplande en gepromote conferenties, de deelname van EcoOne aan ECEN (European Christian Environmental Network) en projecten op scholen, zoals het door het Italiaanse Ministerie van Onderwijs erkende project “Geven om het milieu te redden”.

Lorenzo Russo

[1] Paus Franciscus, Encycliek Laudato si’, p. 13-14.

Lees ook