Verslag van het familieweekend in Larochette (GH Luxemburg)

 

De voorbereidingen voor het weekend van 29-30 april 2023 werden gecoördineerd door een dynamisch team waarin iedereen het spel van Eenheid speelde: bereid om alles te geven, ieder volgens zijn of haar talenten en mogelijkheden, en om alles te “verliezen” om uitsluitend ten dienste te staan van allen.

Het weekend was geïnspireerd door het jaarthema “onze relatie met God voeden”. Een rijke verscheidenheid aan activiteiten stelde kinderen, jongeren en volwassenen, in koppels of alleen, in staat om te zien hoezeer God Liefde aanwezig is en elke dimensie van het menselijk leven kan verlichten.

Zaterdag 29 april begon met een gedachte van paus Franciscus over dankbaarheid als de basis van alle liefde, naar het voorbeeld van Maria. Het kennismakingsspel werd gepresenteerd door een familie uit Ivoorkust die de Beweging daar ontmoette en nu in Luxemburg woont.

S’Ochtends waren er 2 workshops voor kinderen, volwassenen en jongeren. De thema’s: “Wat als we zouden nadenken over het gebruik van wat we bezitten?” gepresenteerd door Pierre en zijn 9-jarige dochter. De andere was “Living Peace”, gepresenteerd door Myriam, die al enkele jaren samenwerkt met Living Peace International. Op zondag werden dezelfde workshops aangeboden, zodat iedereen kon aan de twee sessies deelnemen.

In de namiddag werden parallel twee andere workshops gehouden: “De goddelijke pedagogie ontdekken” en “De crisis, een kans”, met citaten over deze onderwerpen. Daarna “Dialoog als koppel” voor wie wat tijd samen wilde doorbrengen, en “Het gezin en het gebed”.

De schattenjacht, die Carmo en de jongeren voor de kinderen hadden voorbereid, bestond uit een tiental etappen en woorden die moesten worden gevonden, bijvoorbeeld: liefde, vergeving, vrede, broederschap, vreugde, geluk, enz. Aan het einde werd de schat ontdekt: een doos vol chocolaatjes, bedekt met een groot gouden hart – Gods hart, met alle eigenschappen die de kinderen onderweg hadden opgepikt – en een kleiner hart, ons eigen hart, met dezelfde eigenschappen.

Het was een heel bijzonder moment van luisteren, vreugde, feest en respect. Aan het einde lieten de kinderen zelfs chocolaatjes achter voor de baby’s en hun ouders.

Een heel belangrijk hoogtepunt van de dag was de “Wandeling om dieper te gaan”. De route rond de jeugdherberg, geleid door vrijwilligster Margot, was doorspekt met commentaren die ons uitnodigden om te mediteren. Het doel was om elementen uit de natuur te gebruiken om God te zien en te ontmoeten, en vervolgens onze ontdekking te delen.

De recreatieve avond was vol gelach en fantasie, georganiseerd door een Luxemburgse, een jonge Egyptische en een Libanese tiener.

Op zondag ontdekten de kinderen een PPT gebaseerd op de slogan van de United World Week. Er werd veel gedeeld over liefde voor de armsten, de kleinsten, het behoud van de natuur, enzovoort. Aan het einde maakte elk kind een vredesdobbelsteen om mee naar huis te nemen. De oudere kinderen hielpen de jongere. Er was veel liefde tussen hen.

In totaal namen 75 mensen deel aan de WE, waaronder een groot team uit België. Het was een grote wederzijdse verrijking.

De jongeren waren erg actief bij alle voorbereidingen en hun steun werd vooral door de kinderen erg gewaardeerd.

Een bijzonder kenmerk van het weekend was dat Sarah en Joseph, een jong stel, de leiding van het evenement op zich namen en ervoor zorgden dat de jongere generatie het van hen zou overnemen.

De mis in de plaatselijke kerk, opgedragen door Nico, een focolarino priester, aan het einde van het weekend, bracht de meeste deelnemers samen.

De onvoorwaardelijke wederzijdse liefde bij de voorbereiding en het verloop van het weekend vormde de basis voor deze hoogtepunten. Het was een rijke ervaring die de harten van jong en oud vulde.

Hier zijn een paar indrukken:

Wat ik leuk vond: DE FAMILIE! De schoonheid van elke persoon! De rijkdom aan verschillende nationaliteiten. De korte, goed gepresenteerde thema’s en vooral de diepe, onverwachte uitwisselingen.

Wat ik heb geleerd: de WhatsApp “Ik heb nodig – ik geef”, de Mozaïekwinkel (de olie), dat elke keer dat we hier of daar samenkomen, het een grote vreugde is.

Mijn bijdrage voor het volgende Familieweekend: elkaar helpen om samen te “werken” in België en Luxemburg… Heel erg bedankt voor de organisatie, het leven dat elke persoon meebracht…

 

Het animatieteam

Lees ook