Tribina o Ekonomiji zajedništva

 
Tribina o Ekonomiji zajedništva s učešćem dr Davora Džalto (predsednik Instituta za studije kulture i hrišćanstva u Beogradu) i dr Domagoja Sajtera (profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku).

U nizu aktivnosti vezanih za ekonomiju zajedništva,  16. marta 2013. bila je organizovana tribina s ciljem da se s njom upoznaju i predstavnici kulturnog i verskog života u Beogradu. Mesto održavanja bio je neveliki ali otmeni prostor Doma porodice Pavlović, sagrađen 1882. godine, koji je već tada postao mesto susreta i prijateljstva, kako nam je ljubazno objasnio domaćin, arhitekta g. Đorđe D. Pavlović. Prisutnih je bilo oko 55 iz raznih delova Vojvodine i Beograda, a među njima i preosvećeni vladika Andrej Ćilerdžić, vikarni episkop  patrijarha Srpske pravoslavne Crkve.

Specijalni gosti bili su dr Davor Džalto (predsednik Instituta za studije kulture i hrišćanstva u Beogradu) i dr Domagoj Sajter (profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku). Dr Davor Džalto je u svom govoru izneo analizu sadašnjeg društva i ekonomije, koji umesto da budu u službi čoveka i njegove ličnosti, podržavaju nepravde u društvu. Ima i pozitivnih primera, ali usamljenih, međutim nedostaje jedno globalno rešenje za društvo u kojem bi osoba bila stavljena na prvo mesto. Sve to dr Domagoj Sajter je samo potvrdio na konkretnim primerima, predstavljajući zatim ekonomiju zajedništva kao alternativno rešenje, koje može da bude jedno od onih globalnih rešenja koja bi mogla da naprave zaokret u sadašnjoj ekonomskoj krizi. Usledila su zatim veoma živa svedočenja, iskustva o ekonomiji zajedništva, veoma toplo primljena od strane auditorijuma, koja su ispričali Janko Katona iz Ruskog Krstura i Klara Taloš iz Bečeja. Dve veoma bitne stvari proizilazile su iz njihovog svedočenja: nevidljivi deoničar i življenje sadašnjeg trenutka – to jest, poverenje u Boga. Ako pođemo od činjenice da smo sve ono što posedujemo (dobra, talenti…) dobili od Njega, treba to i da vratimo Njemu – u svom bratu.

Na kraju otvorenog dijaloga preosvećeni vladika Andrej zahvalio je na uspešnoj i dobro odabranoj prezentaciji, izražavajući nadu da će se nastaviti dijalog između Pokreta fokolara i Srpske pravoslavne Crkve.

Ekonomija zajedništva, konkretan plod Kjarinog života, koja je zaživela i u Srbiji, nudi prostor za dijalog između osoba raznih pripadnosti i donosi novu nadu za današnji svet.

Rules(500)