Siromašni i bogati su potrebni jedni drugima

 
U Vrbasu je povodom posete Srbiji prof. dr Luiđina Brunija 8.decembra održan susret prijatelja i svečana akademija pod nazivom „Preko naših ograničenja: kultura, ideja i život".

Na akademiji je bila predstavljena njegova knjiga „Rana drugoga – ekonomija i ljudski odnosi”, ovim povodom prevedena na srpski jezik. Prof. Bruni dolazi iz Italije, u Rimu je profesor političke ekonomije na Univerzitetu Lumza, te vanredni profesor ekonomije i etike na Univerzitetu Sofija u Lopjanu.

Na svečanoj akademiji prisutni su imali prilike da u intervjuu sa prof. Brunijem saznaju više o njegovim stručnim promišljanjima o ekonomiji zajedništva (EZ), ali prožetim duhovnošću, što mu je pre više od 25 godina poverila sama začetnica ovog projekta ekonomije Kjara Lubik.

Na veče prijatelja došle su osobe iz mnogih mesta u Vojvodini, od Subotice, Kanjiže, preko Mola, Sente, Ruskog Krstura i Kucure, te Novog Sada, Pančeva, Beograda, itd, ali i pojedinci iz Italije, Belgije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Neki od njih koji u svojim firmama posluju po principima ekonomije zajedništva izneli su svoja životna svedočanstva iz te oblasti. Borba protiv siromaštva jeste krajnji cilj ovog ekonomskog modela, a tome mogu doprineti i pojedinci sa različitim društvenim inicijativama kojima se pomaže osobama u potrebi, o čemi se takođe čulo ove večeri.

 “Veoma smo zadovoljni da ideja ekonomije zajedništva i u Srbiji dobija ozbiljne razmere, razvija se, a kao hrišćani imamo obavezu da damo sve od sebe da bi ova ideja živela. Nadamo se da će i ovaj susret u svima nama probuditi toplo sećanje, prijatna osećanja i najbolju moguću komunikaciju sa svima“, – istaknuto je na susretu.

Profesor Bruni je između ostalog naglasio: “Hvala svima koji su organizovali ovo veče, nisam očekivao ovako punu dvoranu, a sviđa mi se i ambijent. Na primer, konobari prolaze ovuda i to pokazuje da smo u jednom radnom ambijentu. I najveća duhovna iskustva se događaju dok ljudi rade“.

Današnja ekonomija vidi samo brojeve, samo profit, ali je još veća istina da su ljudska bića veća od ekonomije, i ne moraju da prihvate ovakav položaj… Moramo uvek da budemo i ostanemo u kontaktu sa siromašnima jer siromašni i bogati su potrebni jedni drugima. U budučnosti, Ekonomija zajedništva treba da sarađuje sa drugim pokretima, institucijama i udruženjima zbog promicanja nove ideje o ekonomiji.

U intermecu programa nastupila je muzička grupa devojaka „Aria“ iz Ruskog Krstura, a nakon susreta, usledilo je agape i koktel za sve prisutne. Veče su zajedno organizovali Pokret fokolara, Karitas i Ekonomija zajedništva u Srbiji.

Fotogalerija

Rules(500)