Run4Unity

 
planetarna štafeta za mir koja je u prethodnim godinama uključila preko 100.000 tinejdžera iz svih krajeva sveta.

Dečaci i devojke različitih etničkih grupa, kultura i religija trče zajedno od 11h do 12h (u različitim vremenskim zonama) u znak svog zalaganja za izgradnju jedinstva i promovisanja „Zlatnog pravila“ kao instrumenta za postizanje mira.

Štafeta počinje u Okeaniji, zatim štap prelazi preko Azije i Evrope do Amerike, iz jedne vremenske zone u drugu, i služi kao prilika za razmenu između različitih gradova. Neprekidna 24-časovna štafeta obuhvata celi svet, kako bi se nad zemaljskom kuglom simbolično proširila Duga mira.
Veb platforma s interaktivnom mapom http://www.run4unity.net omogućuje pripremu događaja, sakupljanje priloga sa društvenih mreža i praćenje u realnom vremenu.

Prvi put štafeta je održana 2005. Od 2016. inicijativa se organizuje svake godine prve nedelje maja u sklopu Nedelje za Ujedinjeni svet.

U Srbiji 2005. godine 300 dece trčalo je stazama Kalemegdana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda (pročitaj više). 2008., u drugom izdanju štafete, trčalo se na Petrovaradinskoj Tvrđavi (pročitaj više).

2012. je trka Run4Unity održana na glavnim ulicama Zrenjanina. A 2015. je tradicionalna štafeta u Srbiji prošla ulicama Subotice.

2020. zbog situacije sa Covid-19, štafeta se održava virtualno.

Rules(500)