29/05/2021 – 30 jaar GEMEENSCHAPSECONOMIE: een wereldwijd evenement

 

Op 29 mei viert de Gemeenschapseconomie haar 30-jarig bestaan. Wij zullen dit moment samen vieren met een wereldwijd evenement, live vanuit Loppiano, het focolarestadje in de buurt van Florence in Italië.

https://www.edc-online.org/en/30-years-of-edc.html

In 2021 zal het project van de Gemeenschapseconomie 30 jaar oud zijn. Dit zet ons ertoe aan om eens goed te kijken naar wat we in deze eerste 30 jaar hebben beleefd en om vooruit te kijken naar wat de toekomst brengt, te beginnen met de jongeren onder ons.

De huidige pandemie verhinderd ons om ons zelfs maar een face-to-face internationale bijeenkomst voor te stellen, zoals we altijd gewend zijn geweest, denk maar aan de Wereldvergadering ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Gemeenschapseconomie in mei 2011, die in Sao Paulo, Brazilië, werd gevierd, of het congres ter gelegenheid van de 25e verjaardag dat in Manilla werd gehouden. Daarom stelden wij ons voor dat wij, althans virtueel, op 29 mei gedurende enkele uren zouden samenkomen voor een “wereldwijd” evenement van bezinning, viering en feest.

Uitgaande van wat Chiara ons vaak heeft aanbevolen: “Laten we de armen niet vergeten”, – de eerste en fundamentele doelstelling van de Gemeenschapseconomie -, puttend uit dezelfde passie die Paus Franciscus in deze doelstelling legt, en uitgaande van de ondernemers die deze droom hebben belichaamd, zullen we ons richten op onze manier van reageren op armoede: de “armen” betrekken bij economische actie om hen hun waardigheid terug te geven. Wie zal ons de kracht en de moed geven om dit te doen, als het niet de jongeren zijn? Zij zijn degenen die in staat zijn te profeteren, en het is met hen dat wij ons de komende 30 jaar willen voorstellen. “De jongeren zullen profetieën maken als de ouderen in staat blijven om te dromen. ”

Het evenement van 29 mei 2021 zal live worden gestreamd van 13 tot 18u, vanuit het focolarestadje Loppiano (Florence, Italië). Er zullen vertalingen zijn in het Engels, Frans, Portugees, Spaans, Duits, Kroatisch, Slowaaks en Koreaans. Het programma zal worden afgesloten met een concert van Gen Verde (Arts Performing Group van Focolare) ter gelegenheid van de viering van het 30-jarig bestaan van de Gemeenschapseconomie. Er zijn lokale luisterhubs gepland, waar de pandemische omstandigheden dat toelaten.

Lees ook