De Mariapolis “Passie voor eenheid”

 

De traditionele zomerontmoeting van de Focolarebeweging vond dit jaar plaats van 14 tot 25 augustus in Rotselaar, vlakbij Leuven, in het ‘pilootstadje’ van de Mariapolis Vita. In totaal namen 300 mensen van alle generaties, culturen en overtuigingen, uit verschillende delen van België en het Groothertogdom Luxemburg, deel om zich te herbronnen vanuit de spiritualiteit van de eenheid van deze kerkelijke beweging. Velen waardeerden de mogelijkheid om een, twee of drie dagen naar wens te kiezen uit de tien dagen die voorzien waren.

‘De heilige Geest’, het thema van deze zeer rijke dagen, belichtte vele facetten van de Focolarebeweging, haar spiritualiteit en realisaties. ’s Morgens kwamen thema’s aan bod zoals de zorg voor de schepping, het leven tegen de stroom in van de jongeren, het leven van de plaatselijke Kerk, de verbondenheid tussen de huidige charisma’s, de interreligieuze dialoog, de sociale initiatieven, de kunst, het Europese project van de eenheid in verscheidenheid. Al deze programma’s en realisaties zijn geïnspireerd door de spiritualiteit van gemeenschap van de Focolarebeweging.

Men kan zeggen dat Gods Geest aan het werk was, waardoor veel mensen hun relatie met God en de broeder konden verdiepen en versterken. De vele momenten van uitwisseling in kleine groepen vormden een gelegenheid om het licht te geven en te ontvangen dat geboren wordt “waar twee of drie elkaar in mijn naam ontmoeten” (Mt 18,20). Deze spiritualiteit van gemeenschap gaat uit van een persoonlijke relatie met God om de broeder te ontmoeten en het sociale weefsel vorm te geven.

Tijdens de namiddagen kon men deelnemen aan spelactiviteiten, aan een rondleiding in de abdij van Tongerlo, aan workshops variërend van het produceren van artisanale zeep tot het maken van Siciliaanse nougat of men kon gewoon een duikje nemen in het meer van Rotselaar. Daarnaast was er een gebedswake onder leiding van het GPS Trio, kon men een film over Jean Vanier en de recente film over paus Franciscus bekijken en vonden een groot aantal ontmoetingen en uitwisselingen plaats.

Het programma leverde sleutels om de vele uitdagingen van vandaag aan te gaan. De laatste ochtend was gewijd aan het leven van de lokale gemeenschappen, die bestaan uit mensen uit dezelfde regio (wijk, stad of groter gebied) en die, net zoals de eerste christenen, de wederzijdse liefde willen leven in het gewone dagelijkse leven. Ze willen dragers zijn van licht en broederschap in hun leefomgeving.

Lees ook