Een kampioen van de oprechtheid

 

Giorgio is een 10-jarige jongen die woont in Catania, Sicilië, met zijn ouders, Chiara en Antonio, en een 7-jarig broertje, Joel. De familie leeft de spiritualiteit van de eenheid van Focolare.

De oudste zoon houdt van sport. Sinds zijn vierde jaar doet hij aan karate en hij heeft een van de hoogste niveaus bereikt. Hij is in feite een “zwarte band”, en heeft veel medailles verzameld zonder op te scheppen, zoals als echte kampioenen het doen.

Sinds afgelopen november is dit kind in heel Italië beroemd geworden.

Hoe komt dat?

Het was zaterdag en Giorgio bereidde een internationale Edukarate wedstrijd voor in Aci Castello, in de provincie Catania. Er waren ongeveer 350 atleten. Aan het einde van de wedstrijd werd Giorgio als eerste in zijn categorie uitgeroepen.

Ze waren allemaal gelukkig, maar… In Chiara, de moeder, kwamen twijfels op. Ze had zich namelijk gerealiseerd dat een ander meisje, Carlotta, 11 jaar oud, een hogere score had behaald. In plaats van in stilte te blijven om haar zoon te laten winnen, vroeg Chiara om uitleg, maar iedereen stelde haar gerust: de winnaar was Giorgio. In feite ontdekte Chiara twee dagen later, op een sociaal netwerk, dat er echt een misrekening was geweest en dat Carlotta hoger had gescoord. Zij was de ware kampioen.

Chiara vertelde de waarheid aan Giorgio, die onmiddellijk antwoordde: “Maar dan moet dat meisje veel hebben geleden. We moeten haar de medaille teruggeven!”

De zoektocht naar Carlotta is begonnen. Chiara nam contact op met haar vader, die ook haar coach is, omdat hij een karate meester is, en ze legde hem uit dat Giorgio de medaille terug wilde geven aan Carlotta. Beide ouders stemden in met de restitutie en enkele dagen later vertrok de familie van Giorgio op weg naar Siracusa, waar Carlotta woont, ongeveer honderd kilometer ver.

De kinderen trainden samen, waarna Giorgio met een mooie glimlach de medaille aan de ware kampioen teruggaf.

Dit eenvoudige gebaar van oprechtheid en eerlijkheid zorgde voor een sensatie: veel journalisten pikten het verhaal op, er werd een groot feest georganiseerd op school en de burgemeester van Catania wilde deze jonge sporter, die kampioen is in karate maar ook in het leven, persoonlijk komen feliciteren!

 

Lees ook