Het GENFEST in Brazilië: een festival van de broederlijkheid

 

Een groep van 12 jongeren en volwassen begeleiders uit België zal van 12 tot 24 juli 2024 deelnemen aan het GENFEST in Aparecida (staat Sao Paulo) in Brazilië.

Aan het woord zijn de 2 begeleiders, Kaye en Roger: “Wil je ons project steunen om samen met deze jongeren deel te nemen aan een vormende ervaring die hen de rest van hun leven bij zal blijven? Maak dan een gift over naar Nieuwe Mensheid op rekening BE08 7855 4238 6013 met de vermelding: HELP GENFEST. Alvast heel erg bedankt!”

Terwijl de voorbereidingen voor het GENFEST in Brazilië in volle gang zijn, verbroederde de Belgische groep met jongeren uit Mariënkroon, het Focolarestadje in Nederland, die ook naar Zuidamerika zullen gaan.

Het GENFEST heeft een lange traditie, maar deze keer is de formule vernieuwd : het wordt een intense en praktische vorming over een cultuur van vrede, broederschap en solidariteit. Een kans om vaardigheden te ontwikkelen door middel van empathie, actief luisteren, teamwerk en netwerken. Om te groeien in sociale verantwoordelijkheid, interculturele en interreligieuze dialoog en kennis van de Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse culturen en tradities.

1e fase: sociale actie. Een week lang, van 12 tot 19 juli, zullen jongeren uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zich onderdompelen in het helpen van kansarme kinderen in een voorziening in de hoofdstad Brasilia.

Daarna begint het festival zelf, dat van 19 tot 21 juli plaatsvindt in Aparecida, met tal van culturele evenementen en uitwisselingen van ervaringen. Het evenement zal via streaming worden uitgezonden in meer dan 120 landen.

Op het programma van 21 tot 24 juli: Pathways: een meeslepende, interculturele ervaring waar mensen van alle leeftijden en van verschillende organisaties samenkomen om hun talenten en passie in te zetten voor een meer verenigde wereld door middel van concrete projecten en acties.

Tenslotte zullen drie jonge Belgen blijven voor de GEN (New Generation) life-skills school die volgt op het Genfest.

De muziekgroep Gen Verde (19 artiesten uit 14 verschillende landen), rijk aan multiculturele accenten en tonen, neemt deel aan de 3 fasen van het Genfest. De voorzitter van de Focolarebeweging, Margaret Karram, en de co-voorzitter, Jesús Morán, zullen in Brazilië zijn voor de 2e en 3e fase in de stad Aparecida.

Volgens Margaret Karram “zal het Genfest een unieke ervaring zijn voor ieder van ons, een middel om God te verkondigen aan een groot aantal jongeren, en om te getuigen van de evangelische liefde tussen ons”.

 

Lees ook