In het hart van de WJD – de bijeenkomsten “Rise Up” (Sta op!)

 

Tijdens de eerste dagen van de WJD, in afwachting van de verschillende ontmoetingen met de paus, namen jongeren deel aan de “Rise Up” bijeenkomsten. Laten we eens kijken waar dit over gaat.

De XXXVIIIe Wereldjongerendagen worden natuurlijk gekenmerkt door ontmoetingen met paus Franciscus, maar ook door catechesesessies onder de naam “Rise Up”, die misschien een beetje onopgemerkt blijven. Alles illustreert de basisdimensie van deze WJD’s: de relatie met God, met jezelf en met anderen, om te bouwen aan een vreedzame, duurzame en broederlijke wereld.

In feite heeft de Kerk, in de meest universele zin van het woord – uitgevoerd door jongeren met hun opvoeders, priesters en bisschoppen, en de verschillende kerkelijke realiteiten – een enorme hoeveelheid werk verzet om van deze WJD’s een plaats te maken waar jongeren “zichzelf vinden” in hun vragen, in hun bewuste of onbewuste zoektocht naar God om Hem als metgezel in het leven te hebben, in het creëren van ruimtes om te delen, te inspireren en wederzijds te luisteren.

Er werden 270 “Rise Up”-bijeenkomsten georganiseerd in 30 talen, allemaal gekoppeld aan het algemene thema van de WJD: “Maria stond op en ging haastig op weg” (Lc 1,39).

De Focolarebeweging was ook betrokken bij deze bijeenkomsten en organiseerde drie halve dagen voor Engelstalige pelgrims, waarbij gemiddeld 5000 jongeren per dag bijeenkwamen. “Ik voelde me vanaf het begin een hoofdrolspeler”, zegt Eunice, een GEN (New Generation) lid van het organisatieteam, “en het thema van deze WJD’s inspireert me enorm: ook ik wilde opstaan en snel vertrekken, net als Maria; ik voel een sterke motivatie om meer te geven, om grenzen, vermoeidheid en moeilijkheden te overwinnen, zoals zij deed toen ze Elizabeth ging bezoeken.”

Margaret Karram en Jesús Morán, voorzitter en co-voorzitter van de Focolarebeweging, evenals kardinaal Patrick O’Malley van Boston (VS), aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney (Australië) en bisschop Robert Barron van Winona-Rochester in Minnesota (VS) spraken tijdens de bijeenkomsten.

Gods liefde ervaren en die brengen waar we ook zijn en waar we ons ook geroepen voelen om heen te gaan, was de rode draad door de bijeenkomsten, die gekenmerkt werden door animaties, muziek, gebed en delen. Onszelf vinden, onszelf herkennen als broeders en zusters, is misschien wel wat dit evenement het meest kenmerkt en daarom staan getuigenissen centraal tijdens de Rise Up-bijeenkomsten.

Zoals dat van Lucas, die in het Braziliaanse Amazonegebied woont. Tijdens de WJD in Panama raakte hij gefascineerd door de figuur van Jezus en terug thuis raakte hij betrokken bij een project om de inheemse gemeenschappen van zijn land te helpen. Samen met een team van artsen, verpleegkundigen en psychologen bood hij 15 dagen lang hulp, zorg en ondersteuning aan veel mensen die ver van gezondheidscentra woonden. “Het was een ongelooflijke ervaring: jezelf geven van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zonder pauze”, zegt Lucas. “Het Amazone-project heeft me als persoon doen groeien.”

Sofia, uit Argentinië, vertelt over haar existentieel traject dat werd gekenmerkt door een sterke zoektocht naar zingeving. Op een bepaald moment leerde ze de figuur van de zalige Chiara Luce Badano kennen, een jongere, een GEN wiens “ja” tegen God, zelfs in haar pijnlijke ziekte, haar de kracht gaf om haar leven te geven op de weg van toewijding aan God in de Focolarebeweging. En we kunnen nog wel even doorgaan, want de getuigenissen zijn talrijk, net als de vragen die de jongeren stelden aan de bisschoppen en de verschillende leiders die het woord voerden.

“Ik kwam met mijn vriendengroep naar deze WJD,” zei Pat, 19 jaar uit Sydney, “en het is belangrijk voor me omdat ik geloof dat we anderen nodig hebben om een verschil te kunnen maken in de wereld, maar ook om persoonlijke beslissingen te kunnen nemen. Eenzaamheid is een probleem voor veel jongeren van mijn leeftijd en ik wil er iets aan doen, te beginnen door van mijn vrienden te houden, en hier heb ik me gerealiseerd dat dat de juiste aanpak is”.

Deze jongeren hebben veel vragen en angsten, maar dat is niet alles: ze willen zich openstellen, ze willen weten; ze komen uit verschillende, vaak tegengestelde ervaringen en achtergronden, en toch zijn ze hier om paus Franciscus te ontmoeten, om God in hun leven te vinden en vrienden te ontmoeten met wie ze Hem kunnen delen.

Gebaseerd op een artikel van Stefania Tanesini, focolare.org

Om alle toespraken te lezen:

2023 08 02 RiseUp-1-GMGLisboa-MargaretKarram_EN

2023 08 02 RiseUp-1-GMG-Lisboa-Jesus-Moran_EN

2023 08 03 Rise Up-2-GMGLisboa-MargaretKarram_EN

2023 08 03 Rise Up-2-GMGLisboa-Jesus-Moran_ENG

 

Lees ook