Internationaal Forum van 7-9 mei in Brussel: afsluitend Event van de “Week voor een verenigde Wereld 2021”: DareToCare, Durf Zorg dragen”

 

www.unitedworldproject.org/uww2021

Het Internationaal Forum in Brussel, van 7 tot 9 mei, presenteert webinars, work-shops, concerten, interviews en getuigenissen over actuele vraagstukken, op zoek naar nieuwe sociale, economische en politieke paradigma’s. Brussel, het hart van de Europese Unie, is het platform voor dit Forum.

Onder de gasten: M. D. Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement en de economen Jeffrey Sachs en Luigino Bruni; Simone Borg, hoogleraar milieu- en hulpbronnenrecht aan de Universiteit van Malta; Lorna Gold, hoogleraar milieu, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid aan de National University of Ireland Maynooth; Catherine Belzung, hoogleraar neurowetenschappen aan de universiteit van Tours; Pasquale Ferrara, ambassadeur en diplomaat; Margaret Karram en Jesús Morán, president en co-president van de Focolarebeweging.

De “United World Week”, van 1 tot 9 mei 2021, is een internationaal evenement dat wordt gepromoot door de jongeren van de Focolarebeweging. Een veertigtal onlinesessies in verschillende talen, een “Oproep tot een kwaliteitsbeleid”, het verzoek om het Covid-vaccin voor iedereen toegankelijk te maken, de gevraagde toetreding tot het VN-verdrag voor het verbod op wapens, de uitvoering van strategieën voor de opvang van migranten, een “Oproep tot zorg voor iedereen” die zal worden gericht aan de leiders van de Europese Sociale Top in Porto op 8 mei: de 25e editie van de “Week voor een verenigde Wereld” is even ambitieus als jonge mensen met grote idealen.

De “Week voor een verenigde Wereld” wordt uitgezonden door het meertalige platform www.unitedworldproject.org/uww2021 .  Zorg dragen voor anderen (DareToCare) als politieke actie en antwoord op ecologische uitdagingen. Het is een traject van bewustwording en actie waarbij jongeren de capaciteit en de moed hebben gevonden om zorg voor anderen op zich te nemen, een politiek paradigma dat wordt opgevat als een dienst aan ieder mens en aan de samenleving als geheel.

Elk jaar wordt de centrale manifestatie van de “Week voor een verenigde Wereld” in een ander continent voorbereid. Deze keer is het de beurt aan Europa. En Brussel, hoofdstad van de Europese Unie, is het hart van de gebeurtenissen.

VRIJDAG 7 MEI

Opening van het Internationaal Forum in Brussel

10.30-11.30 uur: Eerste stap: workshop “Hoe kan ik bijdragen aan de toekomst van Europa?” met als doel mensen kennis te laten maken met de Europese parlementaire democratie, alvorens de Conferentie over de toekomst van Europa van start gaat. Met Roger Casale, oprichter van de New Europeans en voormalig lid van het Britse parlement, en Michal Siewniak, Brits administrateur van de New Europeans , als woordvoerders.

Inschrijving: https://bit.ly/futureofeuropeworkshop .

12.00-12.45 uur: De studio’s verhuizen naar het Atomium, een monument dat werd opgericht voor de Wereldtentoonstelling van 1958. De boodschap van de jongeren van DareToCare die zich inzetten voor een wereld met meer CARE, meer inclusiviteit, meer broederlijkheid weerspiegelt zich in het thema van de Expo van toen “Voor een menselijker wereld”: een wereld die de waardigheid van alle mensen en de identiteit van elk volk en elke gemeenschap eerbiedigt.

Dit jaar zal een oproep tot aandacht voor zorg worden toegezonden aan de Europese leiders die op 7 en 8 mei in Porto bijeen zijn voor hun sociale top.

Aan de hand van interviews, acties en initiatieven uit de vijf continenten, zullen Rita, Febe en Johnny, drie jongen uit België en Luxemburg met verschillende achtergronden, ons de weg tonen die DareToCare sinds de lancering in juni 2020 heeft afgelegd. We gaan van Burundi naar El Salvador, van Italië naar Myanmar: landen die geteisterd worden door crises, landen waar geweldloze jongeren in opstand komen om actoren te worden van de verandering die zij nastreven.

Toegangslink: www.unitedworldproject.org/uww2021 . (geen voorafgaande inschrijving vereist). Origineel Engels met ondertitels in het Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

13.00-13.45: Jongeren in dialoog met de Voorzitter van het Europees Parlement  

Jongeren uit heel Europa (weglaten: zullen zich aansluiten) gaan in dialoog met de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, voor een moment van dialoog over wat het betekent om te durven zorg dragen (#daretocare) in de politiek in het Europa van vandaag, te midden van de covid19-pandemie.

Toegangslink: www.unitedworldproject.org/uww2021  (geen voorafgaande registratie vereist) Engels met vertalingen in het Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

14.00-15.15: Economy of Francesco: presentatie van de werkgroepen “Politiek & Geluk” en “Werk & Zorg”

15.30-16.30: Politiek en kunst: kunst als instrument voor een beleid van “zorg dragen voor”, Inschrijving: http://bit.ly/politicsandart7may

16.30-17.15: Koffiepauze over dialoog, diversiteit en sociale integratie www.unitedworldproject.org/uww2021  (dit is de link voor alle activiteiten waar geen specifieke link aangegeven is!)

17.30-18.50: Zorg dragen voor een pro-sociale communicatie: hoe omgaan met moeilijkheden in de communicatie?

Registratie: http://bit.ly/careandprosocialcommunication

19.00-21.00 uur: De uitdagingen van de migratie in Europa: hoe kan ik handelen? Deze workshop geeft jongeren uit verschillende Europese landen met veldervaring de kans om met hun leeftijdgenoten te interageren.

Registratie: https://forms.gle/FdxUUoGRKpwqda4S9  .

In het Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees. 

ZATERDAG 8 MEI 2021

10.30 -12.00: een webinar georganiseerd door België, “Reageren op crises – een gedurfde en concrete kijk op sociale rechten (voor iedereen)”.

Sprekers: Michel Dupuis, doctor in de filosofie, hoogleraar aan de UC-Louvain en voorzitter van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek; Caroline Mitri, Ecolo-partij, schepen van Doornik; Vincent Bellinkx, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen over diversiteit en duurzame ontwikkeling; Paul Vandeleene, directeur van de school Saint-Joseph-aux-Champs in Grez-Doiceau.

Inschrijving: https://form.jotform.com/210972971216054 . In het Nederlands en Frans.

12.00-13.30: Samen strijden tegen kinderuitbuiting op het net / 14.00-15.30: Een vaccin voor iedereen, met Jeffrey Sachs en Catherine Belzung / 18.30-20.00 uur: Een oproep tot gerechtigheid langs de Balkanroute voor een Europa van vrede  /

21.00 : Concert van Gen Rosso (International Arts Performing Group van de Focolarebeweging) “2Gether we care”,

toegang: www.unitedworldproject.org/uww2021

ZONDAG 9 MEI 2021

12.00-12.45: Vergezel Rita, Febe en Johnny in Brussel bij de lancering van de volgende fase van het DareToCare-parcours mei 2021-mei 2022, die als thema de integrale ecologie en de bescherming van onze planeet heeft. Een reeks getuigenissen (bv. uit het Amazonegebied, Polen, Burkina Faso) zal worden aangevuld met de engagementen van mensen uit de hele wereld: hoe zal ik het komende jaar de uitdaging van de integrale ecologie concreet gestalte geven?

Toegangslink: www.unitedworldproject.org/uww2021 (geen voorafgaande registratie vereist). Engels met ondertitels in het Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

In the hands of trees growing seedlings. Bokeh green Background Female hand holding tree on nature field grass Forest conservation concept

15.00-16.00 : “Zorg en COP26. Welke rol kunnen de DareToCare-ambitie en het delen van “zorg”-acties spelen op de komende klimaatveranderingsconferentie (COP26)?” Cristina Guarda (regionaal raadslid, Veneto) leidt een discussie met ambassadeur Pasquale Ferrara (speciaal gezant van Italië voor Libië), professor Simone Borg (ambassadeur voor klimaatactie, Malta) en Lorna Gold (voorzitter van de katholieke wereldklimaatbeweging).

Registratie: http://bit.ly/careandcop26 .

→16.00-16.45: Lancering van het project “Toegankelijke omgevingen, inclusieve samenlevingen”.

“Kleine gebaren werken aanstekelijk”

Het is duidelijk dat wie voor anderen, voor de samenleving en voor de planeet durft zorg te dragen, dat doet in de context waarin hij leeft, met zijn talenten en met de inzet van zijn persoon. En heel vaak leiden de kleine gebaren tot prachtige momenten van delen, waardoor banden van broederlijkheid ontstaan.

In een interview van 30 april wijst Margaret Karram, presidente van de Focolarebeweging, op de actualiteit van de “Week voor een verenigde Wereld”: durven zorg dragen, durven handelen, durven luisteren naar de pijn om ons heen en proberen de wonden van onze samenleving te helen. En zij herinnert zich iets dat zij en haar gemeenschap tijdens de lockdown deden: om het leed van de buren in het gebouw te verzachten, deelden zij zelfgebakken taarten uit aan allen. Dit was het begin van diepgaand delen. “Kleine gebaren gaan aanstekelijk werken en maken dat we mooie dingen beleven met de mensen om ons heen. “En ze spoorde de jongeren, promotoren van het DareToCare-parcours, aan om actieve burgers te zijn, om meer te durven, om de wereld van morgen voor te bereiden.

Lees ook