Jaarlijks congres van Focolare-afgevaardigden

 

De jaarlijkse bijeenkomst van Focolare-afgevaardigden uit de hele wereld met de leden van de Algemene Raad wordt per videoconferentie gehouden van donderdag 10 september tot en met zaterdag 12 september. President Maria Voce’s oproep.

“We moeten onszelf vergeten en – als Beweging – meer bereid zijn om de pijn van de wereld op ons te nemen.” Met deze krachtige oproep gaf president Maria Voce een duidelijke richting aan de internationale bijeenkomst van Focolare-leiders.

In een toespraak tijdens een recente bijeenkomst met de Algemene Raad heeft Maria Voce haar ontsteltenis uitgesproken over het vele leed dat dagelijks in de media wordt gemeld, vooral in deze tijd van pandemie. Ze deelde een vraag met haar naaste medewerkers: “Wie kan al deze pijn absorberen? Het lijkt mij dat God ons vraagt om dichter bij de mensen te zijn die lijden, meer bereid om hun pijn op ons te nemen, om te bidden… maar ook om iets meer te doen”. Een antwoord dat zowel een spiritueel programma als een actieprogramma is.

De vergadering van de afgevaardigden van de Beweging uit de hele wereld met de Algemene Raad (10-12 september), per videoconferentie, zal worden gekenmerkt door een brede uitwisseling over de uitdagingen van deze specifieke periode, op lokaal vlak, gezien de verschillende geografische contexten, maar ook in het algemeen; met zijn enorme lijden en nieuwe mogelijkheden. In de dialoog en uitwisseling zal getracht worden de specifieke bijdrage van de Focolarebeweging aan de veranderingen van de tijd die zich voltrekken, in kaart te brengen.

Dit thema zal zeker niet af zijn in deze dagen, maar verder verdiept worden met het oog op de volgende Algemene Vergadering, die oorspronkelijk gepland was voor de eerste helft van september 2020, maar die vanwege de urgentie van Covid-19 is uitgesteld tot begin volgend jaar, van 24 januari tot 7 februari 2021.

Lees ook