‘Kommaraf’ in coronatijd

 

Kommaraf is een vzw met een voedselbedelingspunt en een sociale kruidenier voor de meest kwetsbare personen in Aarschot. Al zeven jaar help ik als een van de dertig vrijwilligers voor honderdvijftig gezinnen.

Het is een fijne samenwerking waarbij ieder zijn talenten inzet en komt helpen volgens zijn mogelijkheden. Om de twee weken gaan we naar de groenteveiling, halen we diepvriesproducten en verse producten op bij leveranciers, ontvangen we de levering van de Voedselbank, zetten we de ontvangstzaal in orde voor de koffie met babbel … Een dagelijks bestuur van zes vrijwilligers leidt alles in goede banen.

besefte iedereen dat de voedselbedeling voor onze klanten meer dan ooit belangrijk werd. We zijn bijna allemaal zestigplussers en met meerdere personen ter plaatse samenwerken werd moeilijk. Iedereen bracht ideeën aan om dit toch te realiseren. Zo ontstond een uitgewerkt plan waarbij telkens een persoon een deel van de ketting verzorgde. Onze chauffeurs reden alleen rond om goederen op te halen. Iemand stond klaar om de levering van de Voedselbank op te vangen. Een ander maakte het menu van wat elke klant zou kunnen meenemen. De volgende zette het menu klaar. Iemand anders bracht de pakketten naar het OCMW waar klanten ze op afspraak komen afhalen. Een vrijwilliger deed twee dagen per week de bedeling. Aan de klanten die er niet konden geraken, werd het pakket aan huis geleverd. We hielden elkaar enthousiast op de hoogte van alles wat goed en minder goed ging.

Iemand liet weten dat ze ons en de klanten zo miste. Ik antwoordde dat dit ook voor mij zo was. Ze belde me op om te bedanken dat ik gereageerd had en ze vertelde hoe moeilijk ze het had. Ik ben haar gaan opzoeken en op een bankje in de wijk hebben we uitgebreid met elkaar kennisgemaakt en over diepe dingen uitgewisseld, iets wat niet altijd mogelijk is tijdens ons werk. Het werd een onvergetelijke dag voor ons allebei.

Intussen was er iemand van het dagelijks bestuur die, i.p.v. via een mailtje, geregeld belde om te horen hoe het ging met alle medewerkers. Ik had de indruk dat we een hechtere groep waren geworden!

Toen ook de winkels open mochten, werd ons gevraagd of we het zagen zitten om terug in ons lokaal en in de zaal de bedeling te doen. Het dagelijks bestuur had een veiligheidsdraaiboek uitgewerkt. Een hele voorbereiding in kleine groepjes van drie en dan de opening!

Achter onze mondmaskers en ook die van onze klanten werd het een heel blij weerzien! Om alles vlot te laten verlopen, lieten we om het half uur slechts zes klanten toe op afspraak. Op die manier hadden we ook ruim de tijd om met ieder een praatje te slaan, al eens wat langer te luisteren, bijna zoals in onze koffiebar.

 

Lieve Van Reusel

 

Lees ook